Het Belang van Limburg

“Wij absorberen alle verhalen als een spons” ‘Radio Gaga’ trapt vanavond zijn laatste seizoen af

- Tom VETS

Wegens succes terug op post: ‘Radio Gaga’. Maar Dominique Van Malder en Joris Hessels melken de formule niet uit. Dit najaar zet het programma er een punt achter. “We zijn overal met open armen ontvangen. Vaak vragen ze zelfs om nog eens terug te komen.” In de derde en laatste reeks van ‘Radio Gaga’, dat voortaan op woensdag op Canvas te zien is, strijken Joris Hessels en Dominique Van Malder opnieuw neer op verschille­nde plaatsen waar mensen samenzijn, samenkomen of samenwonen. In hun tot opnamestud­io omgebouwde caravan brengen ze verslag uit over het wel en wee van de biotoop waar ze verblijven.

Op de locatielij­st voor dit najaar staan de therapeuti­sche gemeenscha­p De Kiem in Gavere, Lourdes, een gesloten jeugdinste­lling in Mol, een centrum voor mensen met dementie in Geel, een rouwkamp en het Waddeneila­nd Schiermonn­ikoog.

Meulenberg

“Het succes van ‘Radio Gaga’ heeft ervoor gezorgd dat we overal sneller een ‘go’ kregen om langs te komen’”, vertellen Joris en Dominique. “Bij het eerste seizoen stond men vaak nog weigeracht­ig tegenover een tv-crew. Omdat men later wist hoe we te werk gaan, kregen we onder meer groen licht voor de aflevering over de Houthalens­e probleemwi­jk Meulenberg. Voorheen was dat op voorhand een njet van de lokale instanties. Zelfs nu hadden we de Dominique VAN MALDER

‘Radio Gaga’ locaties voor het uitkiezen.” Door vaak neer te strijken op plekken waar mensen vertoeven met allerlei problemen, zijn de verhalen die het duo te horen krijgt dikwijls niet rooskleuri­g. “Maar zelfs al hoor je dergelijk verhaal voor de zoveelste keer, je raakt er niet immuun voor”, zegt Dominique. “Na zo’n weekend zijn Joris en ik mentaal stikkapot. Wij absorberen al die verhalen als een spons. En dat zijn er veel meer dan de kleine selectie die je op het scherm ziet.”

Tijdens de opnames maken de heren altijd ruim tijd voor hun praatgast. “Dat is ook de reden waarom mensen vaak zo openhartig zijn tegenover ons”, zegt Joris. “Op tv zie je slechts een fractie van het gesprek. En lopen de emoties even te hoog op, dan stoppen we even het gesprek. Mensen worden nooit geforceerd. Door op de locatie een volledig weekend te verblijven, ontstaat er sowieso een band met de betrokkene­n. Wij maken 16 uur per dag radio en slapen in de caravan. Wij zijn geen tv-makers die ergens toekomen, rapen wat we nodig hebben, en weer verdwijnen.”

Dat ‘Radio Gaga’ zo’n onverwacht­e hype werd, komt misschien omdat de samenlevin­g meer warmte nodig heeft dan we denken Omdat ze nu weten hoe we werken, kregen we groen licht voor een in Meulenberg. Voorheen was het een njet van de lokale instanties

Onverwacht­e hype

Dat ‘Radio Gaga’ binnenkort afgelopen is, is een bewuste keuze. Al hoorden ze het bij Canvas niet zo graag. Tenslotte was het in 2015 en 2016 één van de best bekeken en meest besproken eigen producties. “Dat ‘Radio Gaga’ zo’n onverwacht­e hype werd, komt misschien omdat de samenlevin­g meer warmte nodig heeft dan we denken”, zegt Dominique. “Bovendien is onze oprechthei­d niet gespeeld. Tegelijk wilden we hiermee hoop uitspreken, terwijl de verzuring in alle geledingen van de maatschapp­ij toeneemt en de wereld bang is geworden voor de toekomst.”

In de achtste en allerlaats­te aflevering maken Joris en Dominique een Tour de Flandre voor een terugblik en een update van enkele oude bekenden uit de drie reeksen van ‘Radio Gaga’.

XJoris HESSELS

‘Radio Gaga’

‘Radio Gaga’, Canvas, 21.15 uur

 ?? FOTO VRT ?? Vanaf vanavond maken Dominique Van Malder en Joris Hessels weer radio vanuit hun caravan.
FOTO VRT Vanaf vanavond maken Dominique Van Malder en Joris Hessels weer radio vanuit hun caravan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium