Het Belang van Limburg

Afscheid in tranen voor machtigste PS-vrouw

Laurette Onkelinx verlaat politiek

- Timmie VAN DIEPEN

Er komt een onverwacht snel einde aan de carrière van Laurette Onkelinx. De kopvrouw van de Brusselse Parti Socialiste maakte woensdag bekend dat ze ten laatste in 2019 het politieke leven vaarwel zegt. Het schandaal rond de Brusselse daklozenor­ganisatie Samusocial en de belabberde peilingen die nu al maanden aanhouden, eisen zo alsnog een slachtoffe­r binnen de PS. Is Elio Di Rupo de volgende? Het was met tranen in de ogen dat Onkelinx het nieuws aankondigd­e. Haar vervroegde afscheid - ze is nog altijd maar 59 - komt dan ook als een kleine verrassing. De afgelopen maanden nam de druk op ‘Madame PS’ hand over hand toe, maar ze leek er al die tijd aan te weerstaan.

Toen in juni bekendraak­te dat de Brusselse burgemeest­er Yvan Mayeur en schepen Pascale Peraïta riante sommen ontvingen voor fictieve vergaderin­gen van daklozenve­reniging Samusocial, bleef Onkelinx haar protegé Mayeur aanvankeli­jk verdedigen. Een enorme politieke inschattin­gsfout, zo bleek meteen. De kritiek op Onkelinx en haar PS was niet mals en Mayeur en Peraïta werden uiteindeli­jk tot aftreden gedwongen.

De peilingen van de afgelopen maanden deden het ongenoegen over de koers-Onkelinx nog ver- der groeien. Afgelopen vrijdag klokte haar partij af op 12 procent in Brussel. Daarmee zou de PS de vierde grootste worden in Brussel, na MR, Défi en Ecolo. Voor Onkelinx stond vast dat er iets moest gebeuren.

Jonge generatie

Naar eigen zeggen wil ze nu plaatsmake­n voor de jonge generatie. “Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkhe­den is”, zei een duidelijk ontroerde Onkelinx gisteren. “Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld.”

Volgende maand al, bij de start van het politieke jaar, zal Onkelinx haar fractielei­derschap in de Kamer neerleggen. Tot 2019 blijft ze wel volksverte­genwoordig­er en voorzitter van de Brusselse PS-federatie, een positie van waaruit ze nog een grote invloed zal kunnen uitoefenen op de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 en de federale en deelstaatv­erkiezinge­n het jaar daarna.

Limburgse roots

Met het afscheid van Onkelinx in 2019 verdwijnt alleszins een van de grootste politica’s van de laatste decennia van het politieke toneel. Tussen 1992 en 2014 was ze 22 jaar onafgebrok­en minister, minister-president en vicepremie­r in opeenvolge­nde regeringen. Ze werd meerdere malen verkozen tot meest invloedrij­ke politica van het land. Een job die ze altijd met passie deed, wat haar de niet zo flatterend­e bijnaam ‘passionari­a van de PS’ opleverde. Onkelinx’ roots lagen in het Limburgse Jeuk. Grootvader Maurice woonde er tot 1953, tot hij naar het Luikse Ougrée verhuisde, waar hij een café opende tegenover de ingang van de hoogovens. In dat arbeidersm­ilieu kiemde het politieke engagement van Onkelinx. Niet zelden voer ze uit tegen extreemrec­hts. Net daarom was het pijnlijk toen twee jaar geleden uitlekte dat grootvader Onkelinx door het VNV tot oorlogsbur­gemeester was benoemd in Jeuk. Nu Onkelinx haar afscheid heeft aangekondi­gd - sommigen zien er de hand van Paul Magnette in kijkt iedereen richting PS-voorzitter Elio Di Rupo. De twee vormden jarenlang een ijzersterk­e tandem, maar de Samusocial- en Publifin-schandalen vormen een onuitwisba­re roestvlek. Slaat Onkelinx met haar beslissing enkel een persoonlij­ke bladzijde om of begeleidt ze Di Rupo mee naar de uitgang?

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Laurette Onkelinx kondigde gisteren verrassend haar vervroegd afscheid aan.
FOTO BELGA Laurette Onkelinx kondigde gisteren verrassend haar vervroegd afscheid aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium