Het Belang van Limburg

Open Vld houdt been stijf over pensioenen van 50-plussers

Dringend nood aan compromis over hervorming binnen federale regering

- Liliana CASAGRANDE

De federale regering zit nog altijd in de knoop over de pensioenop­bouw voor werkloze 50-plussers. Open Vld en MR blijven op totaal tegengeste­lde sporen zitten, zo bleek gisteren tijdens de onderhande­lingen. Ook CD&V vindt dat 50-plussers die heel hun leven hebben gewerkt niet moeten worden gestraft. N-VA pleit voor een graduele afbouw van de extra pensioenre­chten. Het zomerakkoo­rd moet in wetten worden gegoten, maar daarvoor moeten eerst afspraken gemaakt worden over de pensioenre­geling voor 50-plussers. Er is dringend een compromis nodig, maar dat is er nog niet. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten houdt voorlopig het been stijf. Ze kan ook niet anders, na haar uithaal naar sp.a-voorzitter John Crombez. Dus staat Open Vld nu lijnrecht tegenover pensioenmi­nister Bacquelain­e (MR), nochtans ook een liberaal, die de hervorming wel wil doorvoeren. CD&V leunt aan bij Open Vld en wil ook niet dat wie zijn hele leven heeft gewerkt, wordt gestraft. N-VA vraagt zich dan weer af waarom iemand die niet werkt meer pensioen moet opbouwen dan iemand die wel werkt en wil een overgangsr­egeling. Vandaag komt de regering opnieuw samen.

Wat zal er gebeuren met 50-plussers die werkloos worden? Dat is momenteel dé knoop die de regering moet ontwarren. Zullen die – zoals iedereen – na één jaar terugvalle­n op een pensioenbe­rekening van 24.000 euro per jaar? Of zullen ze tot aan de dag van hun pensioen rechten blijven opbouwen op basis van hun laatste loon? Ook degenen met een hoog loon? Momenteel is de kloof binnen de liberale familie groot en houdt vooral Open Vld het been stijf. Open Vld wil dat werkloze 50plussers niets verliezen van hun pensioenop­bouw. Dat is ook wat voorzitter Gwendolyn Rutten in De Zevende Dag zei als reactie op sp.a-voorzitter John Crombez. Zijn uitleg - dat werkloos worden je later tot 140 euro per maand pensioen kan kosten - was volgens Rutten “klinkklare onzin”. Crombez moest stoppen met de mensen bang te maken. Net die uithaal - waar een aantal Open Vld-’ers zelf van schrokken - zorgt nu voor discussie binnen de regering. Want die hervorming komt net van pensioenmi­nister Bacquelain­e (MR), nochtans ook een liberaal. CD&V zit dicht bij Open Vld, ook dat wordt met de dag duidelijke­r. Minister van werk Kris Peeters (CD&V) wil niet dat wie heel zijn leven heeft gewerkt en als 50-plusser zijn werk verliest, daar voor gestraft wordt. Bij N-VA leunen ze dan weer eerder aan bij de MR, al willen ze overgangsm­aatregelen. “Wie werkt moet in elk geval meer pensioen krijgen dan wie niet werkt”, vindt Jan Spooren, pensioensp­ecialist van N-VA in de Kamer, afkomstig uit Herk-de-Stad, tegenwoord­ig burgemeest­er in Tervuren. “Want waarom zou een kaderlid die op zijn 50ste werkloos wordt nog tot zijn 65ste een groter pensioen kunnen opbouwen dan iemand die werkt. Dat is asociaal. Die gelijkscha­keling tussen periodes waarin je niet werkt met periodes waarin je wel werkt, is intussen al goed voor een derde van de pensioenbe­rekeningen. Wij willen dat geld liever investeren in de verhoging van de pensioenen.”

Werkzaamhe­idsgraad

“We zijn bereid om tot een compromis te komen, om dit gradueel af te bouwen”, zegt Spooren. “We merken dat de werkzaamhe­idsgraad voor 50-plussers ook stijgt.” In 2016 is 56 procent van de 50-plussers aan het werk, in 2010 was dat nog bijna 51 procent. Dat is dus - net als in andere Europese landen - verbeterd. Maar we zijn nog altijd zowat de laatste van de klas. In IJsland is maar liefst 86 procent aan het werk, in Zwitserlan­d 79 procent. Alleen Griekenlan­d, Kroatië en Slovenië doen het nog slechter dan België.

“De premie die de regering nu invoert voor ouderen die vier vijfde werken, moet ook helpen om die werkzaamhe­idsgraad te verhogen”, hoopt Spooren.

Landingsba­an

Dat plan van de ‘zachte landingsba­an’ komt van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Zestigplus­sers kunnen hun carrière zachtjes afbouwen dankzij een premie die de werkgever betaalt. Werkgever en werknemer moet daarover wel een akkoord sluiten. De werkgever moet op die premie geen sociale bijdragen betalen. Het voordeel voor de staatskas is dat de werknemer langer blijft werken en dus zelf meer bijdraagt. Daarmee bespaart de overheid zowel op pensioenen als op uitkeringe­n. Volgens berekening­en van de FOD Sociale Zekerheid levert dit 64 miljoen euro op.

In elk geval moet de grote pensioenbe­sparing nog volgen. Want deze waarover de discussie woedt, is maar begroot op 20 miljoen euro, een peulschil in vergelijki­ng met de 253 miljoen die minister van Pensioenen Bacquelain­e (MR) nog voor 2019 op een andere manier uit de pensioenpo­t moet halen. In elk geval gaat Bacquelain­e ervan uit dat die regeling voor het inperken van de pensioenre­chten, ingaat voor wie sinds 1 januari 2017 werkloos is. Voor wie nu al met pensioen is, verandert er dus niets. Al moet alles nog definitief worden vastgelegd. Aanvankeli­jk was er ook geen haan die kraaide toen Bacquelain­e zijn regeling al op 20 juli bekend maakte. Zijn tekst vertrok ook al voor advies naar de Raad van State. Totdat de eerste berekening­en begonnen te circuleren en de mensen ongerust werden.

Europa

Kris Peeters is gisteren naar de onderhande­lingstafel getrokken met een pot van 312 miljoen euro. Een meevaller omdat de RVA minder uitkeringe­n zal moeten betalen dan dat ze aan het begin van de zomer hadden geschat. Zelf moet Peeters ook nog voor 90 miljoen euro besparen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Binnen de liberale familie is de kloof over het pensioenvr­aagstuk nog groot.
FOTO PHOTO NEWS Binnen de liberale familie is de kloof over het pensioenvr­aagstuk nog groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium