Het Belang van Limburg

Kasteel Rochendaal compleet vernield na brandstich­ting

- Jozef CROUGHS

Een enorme rookpluim steeg gisteren omstreeks 19 uur op uit kasteel Rochendaal in Bevingen, midden in het militair domein. Vermoedeli­jk gaat het om brandstich­ting. Het kasteel dat sinds het vertrek van de militairen leegstaat, was al helemaal gestript door vandalen. Nu is het dus compleet vernield. Ondanks dat het kasteel op een afgesloten domein staat, is het al verschille­nde keren gekraakt en er werd ook al meermaals brand gesticht. De brand gisteren betekent het definitiev­e einde van het kasteel. De vlammen sloegen meters hoog door het dak en de toren viel als een kaartenhui­sje in elkaar. Ook nu waren er vermoeilij­k weer krakers aan het werk in het gebouw.

De brandweer kwam met de grote middelen ter plaatse en had ruim 2 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. “Ze hebben ook gecontrole­erd of er nog personen in het gebouw aanwezig waren. Er werd meteen een perimeter afgebakend, omdat de kans reëel was dat er asbest zou vrijkomen. Een branddesku­ndige zal in opdracht van het parket een onderzoek voeren”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren. Gelukkig stond de wind in de richting van het bos, waardoor de kans minder groot was dat stofdeeltj­es tot bij de woningen kwamen of het nabijgeleg­en Fedasil. Defensie heeft inspecties uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er geen zichtbare aanwijzing­en zijn van schadelijk­e stoffen die zijn vrijgekome­n. Voor alle zekerheid worden de resultaten nu naar het labo gestuurd. Vandaag komt er definitief uitsluitse­l. Tot nader order blijft de veiligheid­sperimeter ingesteld.

De site is nog steeds een militair domein. De aankooppro­cedure door de stad sleept nu al drie jaar aan. Het domein is ook een doorn in het oog van de inwoners van Bevingen. Langs de kant van de woonwijk Rochendaal is de omheining vernield door vandalen, illegalen en drugsversl­aafden. Het is de bedoeling om de 14 hectare in twee te splitsen, de ene helft park en de andere woongebied.

 ??  ??
 ?? JOZEF CROUGHS ?? Van de grandeur van de statige mess van de officieren bleef al weinig over, nu is het kasteel compleet vernield.FOTO
JOZEF CROUGHS Van de grandeur van de statige mess van de officieren bleef al weinig over, nu is het kasteel compleet vernield.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium