Het Belang van Limburg

Binnenkijk­en in het modernste ziekenhuis van Limburg

Ziekenhuis Maas en Kempen is klaar voor verhuis naar nieuwe site

- Phillip PERGENS/Hanne DE BELIE

Eind deze maand verhuizen de patiënten en 600 personeels­leden van het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) naar hun nieuwe site. Gisteren werd dat nieuwe ziekenhuis­complex al voorgestel­d aan de pers. Het groen, de ruimte en de technologi­sche snufjes vallen meteen op. “Dit project was nodig om onze toekomst te verzekeren”, zegt algemeen directeur Hans Ramaekers, die binnenkort de grote baas wordt van het modernste ziekenhuis van Limburg. Dankzij een investerin­g van 110 miljoen euro gaan eind deze maand 600 personeels­leden aan de slag op de gloednieuw­e campus die hospitalis­atie moet bieden aan 80.000 inwoners. Een project dat in 1992 al nodig bleek, een hobbelig en onzeker parcours kende, maar nu eindelijk gerealisee­rd is. “Voor de regio is deze verankerin­g zeer belangrijk. We kunnen patiënten en personeel onderdak bieden op een locatie die hen alle denkbare voorzienin­gen biedt”, zegt Ramaekers.

Rust en groen

Het nieuwe ziekenhuis, dat de oude campussen van Maaseik en Bree vervangt, bevindt zich in een oase van (aangeplant) groen en rust, en die troef werd door de ontwerpers ten volle uitgespeel­d. “Alle patiëntenk­amers hebben een uitzicht dat het natuurlijk­e karakter moet benadrukke­n”, legt Ramaekers uit. “Zelfs de tweepersoo­nskamers zijn zo ingericht dat beide patiënten een eigen raam hebben en toch over voldoende privacy beschikken. We wilden zo veel mogelijk daglicht naar binnen brengen en dat zie je ook terug in de gangen, die aan beide uiteinden ook een groot venster hebben.”

Technologi­sche snufjes

Vanaf de ruime inkomhal zullen bezoekers onmiddelli­jk naar de juiste afdeling worden gestuurd. Het ziekenhuis is zo ingericht dat het uit vijf verschille­nde gebouwen bestaat die elk via lichtstrat­en en bruggen met elkaar verbonden zijn. “Elk hebben ze hun eigen specificat­ies en doeleinden. Zo zijn de kamers ondergebra­cht in het ‘hotelgebou­w’, terwijl de spoedafdel­ing, de intensieve zorgafdeli­ng en de operatieru­imtes verzameld zijn in een gebouw dat we de hotfloor noemen”, zegt de directeur.

Omdat het een kleiner regionaal ziekenhuis is, wilden ze in Maaseik een huiselijke sfeer oproepen. Dat staat weliswaar in schril contrast met de technologi­e waarvan het medisch personeel kan gebruikmak­en. “De effectieve verhuizing staat ingepland van 25 tot 29 september, maar alle personeel neemt nu al deel aan testmoment­en en rondleidin­gen”, reageert verpleegku­ndig directeur Johan Cox. “Ze zullen kennismake­n met tal van nieuwe informatie- en communicat­ietechniek­en. Zo introducer­en we een soort van smartphone die een schat aan informatie biedt. Ons personeel zal in detail weten waar er bij een oproep zorg nodig is en wat er moet gebeuren. Een ander voorbeeld van de vooruitstr­evende technologi­e is het ‘leeg-volsysteem’, waarbij scanners automatisc­h de voorraad medicijnen registrere­n

en een signaal aan de logistieke medewerker­s geven wanneer iets niet meer voorradig is. Werk dat het personeel niet meer zelf moet doen en dus tijdswinst oplevert.” Van alle aanwezige instrument­en is 80 procent nieuw. “Het is vooruitstr­evend materiaal van topkwalite­it. Zo kunnen onze chirurgen gebruikmak­en van grote beeldscher­men die in 4K-resolutie operaties filmen of waarbij foto’s van de patiënt onmiddelli­jk opgeroepen kunnen worden. Een techniek die hen toelaat om tijdens een operatie te overleggen met artsen van andere ziekenhuiz­en of die voor opleidinge­n gebruikt worden”, aldus Cox.

Autonoom

Bij de opening van het nieuwe ziekenhuis weerklinkt ook soms ongerusthe­id. Een satellietz­iekenhuis van Genk, zelfs een voorpost, luidt het al eens wanneer het over de samenwerki­ng met het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en het Mariazieke­nhuis gaat. “Dit is een autonoom ziekenhuis, dat net als die in Genk en Overpelt eigen accenten legt. We werken samen ten gunste van onze patiënten en om het medisch aanbod in de regio te verbeteren, maar blijven zelfstandi­g”, maakt Ramaekers zich sterk. Van een toekomst als poliklinie­k wil hij niet weten. “Hadden we onze twee bestaande ziekenhuiz­en behouden, dan zou het in de toekomst ontzettend moeilijk zijn geworden, maar met het ZMK hebben we ons een plaats op de kaart afgedwonge­n”, besluit Ramaekers.

Komende zaterdag en zondag, telkens van 13u tot 16u, stelt het ZMK zich voor aan het grote publiek. Toegang is gratis.

 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Het nieuwe complex laat zich kenmerken door de grote ramen en de glazen inkomhal.
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR Het nieuwe complex laat zich kenmerken door de grote ramen en de glazen inkomhal.
 ??  ?? Het medisch personeel neemt al deel aan testen en rondleidin­gen.
Het medisch personeel neemt al deel aan testen en rondleidin­gen.
 ??  ??
 ??  ?? Directeur Hans Ramaekers toont de grote ramen in de kamers.
Directeur Hans Ramaekers toont de grote ramen in de kamers.
 ??  ?? De operatieka­mer is uitgerust met hoogstaand­e beeldtechn­ologie.
De operatieka­mer is uitgerust met hoogstaand­e beeldtechn­ologie.
 ??  ?? De kookploeg bereidt elke dag 250 warme maaltijden.
De kookploeg bereidt elke dag 250 warme maaltijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium