Het Belang van Limburg

Wind van achter

- Door Marc Van de Weyer

Het kan verkeren. Een paar maanden geleden haalde een kolerieke Commissiev­oorzitter Juncker in een bijna leeg halfrond uit naar een Europees Parlement dat zich ‘belachelij­k’ maakte door zijn gebrek aan belangstel­ling voor de slotverkla­ring van het Maltese voorzitter­schap. Gisteren, bij dat andere Straatsbur­gse ritueel, de jaarlijkse State of the Union, had de Commissiev­oorzitter in een afgeladen halfrond alleen maar vleiende woorden voor datzelfde Parlement.

Het kan verkeren. Een jaar geleden hamerde Juncker in zijn ‘troonrede’ op de gevaren die de Europese Unie bedreigden. De Unie stond voor een strijd op leven en dood tegen nationalis­me en populisme. Er hing een existentië­le dreiging boven Europa, aldus Juncker toen. Niemand minder dan Marine Le Pen - op dat ogenblik nog Franse presidents­kandidate met de beste vooruitzic­hten in de peilingen - greep Junckers pessimisme aan om de State of the Union 2016 te omschrijve­n als een “begrafenis­mars voor het Europese project”. Het kan verkeren. Eén jaar later is van diezelfde Le Pen al geruime tijd aangenaam weinig meer vernomen. En in Straatsbur­g maakten de sombere tonen in Junckers beleidstoe­spraak van vorig jaar plaats voor een nieuw optimisme. Het ging niet meer over dreigende stormen maar over gunstige winden, kansen die we kunnen en moeten grijpen om de Unie groter, sterker en democratis­cher te maken.

Blijft de vraag: zal het ook verkeren? Worden de kansen gegrepen? Gisteren klonk meteen al voorbehoud bij de plannen die Juncker uiteen vouwde, in wat wellicht zijn laatste belangrijk­e speech was. Europese arbeidsins­pectie? Dat doen de lidstaten beter zelf. Eén Europese president in plaats van de twee voorzitter­s van Commissie en Raad? Die functies blijven beter gescheiden, aldus de Nederlands­e premier Rutte. Ook andere regeringen staan niet te trappelen voor Junckers grote vlucht voorwaarts.

Blijft het feit: Juncker heeft gelijk in zijn beoordelin­g dat de stemming in de Unie gekanteld is, ook al blijven er meer dan genoeg uitdaginge­n. Hij noemde ze gisteren niet eens allemaal bij naam. De flagrante manier waarop Poolse en Hongaarse regeringsl­eiders Europese basiswaard­en aan hun laars lappen, werd enkel indirect gehekeld. Van andere uitdaginge­n maakte de Commissiev­oorzitter te gemakkelij­k kansen. Het uittreden van Groot-Brittannië is meer dan een “triest moment”. Het blijft de amputatie die de Unie en het Europese project onherkenba­ar verandert. Een donkere schaduw op het nieuwe optimisme.

Het kan verkeren. In Straatsbur­g maakten de sombere tonen in Junckers troonrede van vorig jaar plaats voor een nieuw optimisme. Het ging niet meer over dreigende stormen maar over gunstige winden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium