Het Belang van Limburg

Vlaams slachtoffe­r aanslag Barcelona gerepatrie­erd 80 illegalen kraken hotel in Brussel

-

Bijna een maand na de terreuraan­slag in Barcelona is Vera Renders met een vliegtuig naar ons land gerepatrie­erd. De lerares uit het Antwerpse Lippelo werd wekenlang in een plaatselij­k ziekenhuis verzorgd nadat ze op 17 augustus zwaargewon­d raakte bij de aanslag op de Ramblas. De vrouw was op dat moment die dag maar net in Barcelona gearriveer­d. Renders lag ook een tijdlang in coma. Uit medische overweging­en was een repatriëri­ng niet eerder mogelijk.

Bij de aanslag in Catalonië kwam één landgenote – Elke Vanbockrij­ck (44) uit Tongeren – om het leven.

Een groep van tachtig illegalen heeft gisteravon­d een hotel in Brussel ingenomen. Ze eisen verblijfsp­apieren en onderdak.

Hotel Astrid is een leegstaand zakenhotel in het centrum van Brussel. In tien minuten tijd was het hele hotel, dat honderd kamers telt, bezet door de sans-papiers. De bezetters zijn een groep van zo’n 80 Afrikanen uit onder meer Gambia en Ghana. Die landen hebben het economisch moeilijk, maar er woedt geen oorlog. Daarom zijn de meesten van hen al eerder uitgewezen.

De bezetters zijn van plan om minstens tot na de winter te blijven. Tot ze verblijfsp­apieren en een onderdak hebben gekregen. Ze zijn goed op de hoogte van hun rechten. “Ons uitzetten is niet mogelijk. Daarvoor is een rechterlij­k bevel nodig.”

Het kabinet van Theo Francken (N-VA) reageert kordaat op de bezetting. “Als de eis van de bezetters een collectiev­e regularisa­tie is dan is ons antwoord even duidelijk: Geen sprake van”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium