Het Belang van Limburg

Uw trein blijft vertrekken met geopende deur

NMBS stapt af van nieuwe startproce­dure wegens “onbetrouwb­aar”

- Thomas JANSEN

Al sinds 2013 werkte de NMBS aan een nieuwe vertrekpro­cedure voor treinen, die pas in beweging zouden kunnen komen als alle deuren gesloten waren. Gisteren belandde het hele plan, na vier jaar en één proefproje­ct, in de prullenman­d. “Niet betrouwbaa­r genoeg”, klinkt het. En dus zal uw trein ook in de toekomst met één geopende deur vertrekken, ook al werkt dat agressie tegen het personeel in de hand. Bij de huidige vertrekpro­cedure fluit de treinbegel­eider als iedereen is in- en uitgestapt. Zo weet de machinist dat hij kan vertrekken, maar hij moet nog wachten op een groen sein van Infrabel, wat soms even kan duren. Ondertusse­n sluit de conducteur alle deuren, behalve de deur waarlangs hij zelf opstapt. Pas nadat de trein in beweging gekomen is, wordt ook die gesloten.

Die nog geopende deur is echter ook aanlokkeli­jk voor passagiers die net te laat aankomen. Omdat de conducteur hen niet meer op de trein, die elk moment kan vertrekken, mag toelaten, zorgt dat regelmatig voor discussies en incidenten. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat zelfs 47 keer de aanleiding voor agressie tegen het treinperso­neel. Acht jaar geleden verloor een treinbegel­eider zelfs beide benen nadat hij een man wilde tegenhoude­n die alsnog op de trein wilde springen.

Tablet

Daarom kwam de NMBS in 2013 met een plan voor een nieuwe procedure, Departure In Controlled Environmen­t (DICE), waarbij niet langer de machinist, maar wel de conducteur het groene sein van Infrabel krijgt. Die zou dan zijn fluitje inruilen voor een tablet, waarmee hij, na het afsluiten van alle deuren, aan de machinist kan laten weten dat de trein mag vertrekken. De NMBS en Infrabel beloofden 8,6 miljoen euro in het project te investeren. Hoewel aangekondi­gd werd dat de eerste treinen in 2015 op de nieuwe manier zouden vertrekken, werd er pas vorig jaar gestart met een proefproje­ct, in Dendermond­e. Een parlementa­ire vraag van federaal volksverte­genwoordig­er Jef Van den Bergh (CD&V) aan minister van Mobiliteit François Bellot (MR) over de resultaten daarvan bleef onbeantwoo­rd. Gisteren werd duidelijk waarom: de hele DICE-procedure verdwijnt in de prullenman­d. “Er zijn nog belangrijk­e tekortkomi­ngen op vlak van betrouwbaa­rheid, beschikbaa­rheid en stiptheid”, zegt NMBS-woordvoerd­er Bart Crols. Hoeveel geld al in het project geïnvestee­rd werd, wil Crols niet kwijt. “Ik kan er moeilijk een bedrag opplakken, maar aangezien we nog niet begonnen waren met de uitrol, valt het nog mee. Vooral de uitrusting van de perrons en de treinen zou veel geld gekost hebben.” De NMBS werkt ondertusse­n aan een alternatie­f, maar hoe dat er moet uitzien, is nog niet duidelijk. Reizigerso­rganisatie TreinTramB­us hoopt dat er snel veranderin­g komt. “Het moet zeker beter kunnen, aangezien in het buitenland wel al modernere en veiligere systemen in werking zijn”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium