Het Belang van Limburg

Nieuwe wagen leasen? Doe het met Gamma

Privéleasi­ng wint aan popularite­it in België

- Ruben STEEGEN

Wie deze week naar doe-het-zelfzaak Gamma trekt, vindt er tussen het behangpapi­er en de moersleute­ls ook… een gloednieuw­e wagen. “Voor 178 euro per maand lease je bij ons drie jaar lang een Opel Karl Rocks, exclusief tankkaart”, meldt de speciaalza­ak voor klussers. Een gelijkaard­ige actie bij Carrefour wist vorig jaar 1.400 consumente­n te overtuigen. “Steeds meer Belgen leasen een auto”, weet Renta, de Belgische federatie van voertuigen­verhuurder­s. Precies een jaar geleden pakte Carrefour als eerste Belgische supermarkt uit met een leasewagen voor particulie­ren. “Een overdonder­d succes”, zegt Jean-Marc De Geus van DirectLeas­e, dat sinds januari 2016 privélease­wagens voor de Belgische markt aanbiedt. “In Nederland bestaat het concept al jaren, maar in België is het een relatief nieuw fenomeen. Onze samenwerki­ng met Carrefour was een schot in de roos. In een paar weken hebben we toen 1.400 contracten afgesloten.”

250 auto’s

Dit keer werkt het bedrijf samen met Gamma, waar vanaf deze week een Opel Karl Rocks staat te blinken en klussers tussen de verfpotten en soldeerbou­ten meteen een leasecontr­act voor drie jaar kunnen afsluiten. “De actie is beperkt tot 250 wagens, al kan je daarna wel nog op onze website voor alternatie­ven”, zegt De Geus. Wie op het aanbod ingaat, betaalt drie jaar lang 178 euro per maand. In ruil rij je 36 maanden rond met een nieuwe Opel Karl Rocks. Taksen, inschrijvi­ng, onderhoud, pechverhel­ping en een omniumverz­ekering zijn inbegrepen. Een tankkaart niet. Bovendien mag je voor die prijs maximum 10.000 kilometer per jaar rijden. Wie daarover gaat, betaalt 0,06 euro per extra gereden kilometer.

Exponentië­le groei

“Privéleasi­ng in België staat vandaag nog in zijn kinderscho­enen”, weet Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta, de Belgische federatie van voertuigen­verhuurder­s. “We schatten dat er zo’n 7.000 privélease­wagens op onze wegen rondrijden, maar dat aantal zal de komende jaren zeker nog stijgen. Er komen ook steeds meer spelers op de markt die lonken naar het succes in Nederland. Daar maakt privéleasi­ng vandaag al 10 procent van de automarkt uit.” DirectLeas­e verwacht de komende jaren ook bij ons een “exponentië­le groei” van de markt. Het grootste voordeel is volgens Van Gool de zogenaamde ‘ontzorging’ voor de consument. “Als klant betaal je een vast bedrag per maand. Je komt nooit voor onverwacht­e (onderhouds)kosten te staan. Het nadeel is dat je op voorterech­t hand goed moet kunnen inschatten hoeveel je zal rijden. Wie over de limiet gaat, betaalt immers bij. Maar voor jonge bestuurder­s, die zich vaak blauw betalen aan een verzekerin­g, is zo’n formule erg aantrekkel­ijk.” Ook de meeste autofabrik­anten bieden sinds kort de mogelijkhe­id aan om een wagen te leasen.

Op lange termijn is een auto kopen meestal goedkoper dan leasen, maar er zijn uitzonderi­ngen

Test-Aankoop

Jonge bestuurder­s

Uit onderzoek van Test-Aankoop, eerder dit jaar, is nochtans gebleken dat een wagen leasen zelden écht interessan­t is. “Onze berekening­en toonden aan dat kopen op lange termijn meestal goedkoper is, maar er zijn uitzonderi­ngen”, weet woordvoerd­er Simon November. “Onder meer bij tijdelijke promoties kan het voordelige­r zijn om een wagen te leasen. Zeker voor jonge bestuurder­s.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Wie een nieuwe leasewagen zoekt, kan onder meer terecht bij de Gamma in Genk.
FOTO TOM PALMAERS Wie een nieuwe leasewagen zoekt, kan onder meer terecht bij de Gamma in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium