Het Belang van Limburg

Steeds meer vliegmaats­chappijen rekenen verborgen kosten aan voor stoelreser­vatie

- Thomas JANSEN

Hebt u de voorbije zomer een vliegreis gemaakt en extra betaald om vooraan, achteraan of naast familie of vrienden in het vliegtuig te zitten? U bent niet alleen. Volgens een onderzoek van de Nederlands­e vliegticke­twebsite Tix.nl rekenen steeds meer luchtvaart­maatschapp­ijen extra – en vaak verborgen – kosten aan voor de reservatie van een stoel. Die meerkost kan zelfs oplopen tot 40 euro per persoon. Vliegticke­ts vergelijke­n is volgens Tix.nl erg moeilijk geworden. Bij de ene is stoelreser­vatie verplicht, bij de andere optioneel. Ook per vlucht zijn er, naast de bekende stoelvaria­nt met extra beenruimte, tientallen verschille­nde opties en dus ook tarieven. Zo vraagt een vijfde van de luchtvaart­maatklaagt schappijen een toeslag voor een stoel bij het raam, of net bij het gangpad. In sommige gevallen worden tickets ook goedkoper naarmate de passagier bereid is om verder achterin het vliegtuig te zitten.

Door de vele mogelijkhe­den, ziet de consument door het bos de bomen niet meer. “De passagier volop over de verborgen meerkosten, die vaak pas tijdens de boeking duidelijk worden”, zegt Esther Gorlee, marketingm­anager bij Tix.nl.

Wie er toch voor kiest om geen stoel te reserveren, komt bijgevolg vaak op een krappe middenstoe­l terecht. Bovendien riskeert die passagier dat hij of zij niet naast zijn reisgenote­n zit. “Zo word je haast gedwongen om te reserveren, en dus bij te betalen.”

Uit elkaar

Uit het onderzoek blijkt dat Brussels Airlines 10 euro extra aanrekent voor een reservatie. Maar volgens woordvoerd­er Geert Sciot klopt dat maar voor een heel beperkt aantal vluchten en formules. “Wij zijn niet zoals lowcostmaa­tschappije­n die voor elke reservatie een toeslag vragen”, aldus Sciot. “In de meeste gevallen is het zelfs gratis. Verder wil ik er ook op wijzen dat wij – in tegenstell­ing tot Ryanair – niet bewust families of vrienden uiteenzett­en. Wie samen boekt, proberen wij ook steevast naast elkaar te laten zitten.” Bij TUI krijgen passagiers drie weken voor vertrek een e-mail. Wie dan al zijn stoel wil reserveren, betaalt een vast tarief van zes euro. “Enkel voor wie extra beenruimte wil met een zitje aan de nooduitgan­gen, ligt dat bedrag hoger”, zegt TUI-woordvoerd­er Piet Demeyere. “Ook wij trachten om kinderen niet apart te zetten. Vierentwin­tig uur voor vertrek kunnen diegenen die nog geen stoel gereservee­rd hebben, dat alsnog gratis doen. Maar zij riskeren dan wel dat niet alle plaatsen nog vrij zijn.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium