Het Belang van Limburg

1,5 miljoen voor Villa Basta

Limburgs cultuur-educatief centrum ziet subsidies met kwart stijgen

- Yves LAMBRIX

Als enig cultuur-educatief centrum in Limburg krijgt Villa Basta de komende vier jaar Vlaamse subsidies. Het gaat om 380.730 euro per jaar. Voorzitter Kris Claes en directeur Wouter Elen zijn erg tevreden. “Wij blijven inzetten op talentontw­ikkeling bij kinderen en jongeren, ook als ze maatschapp­elijk kwetsbaar zijn. Daarnaast bouwen we ons complex in Hasselt verder uit”, klinkt het. Ook jeugdveren­iging Akindo in Lommel (121.509 euro), jeugdvakan­tie Kena in Dilsen-Stokkem (103.283 euro) en kleuteraca­demie ’t Kwasteeltj­e in Bilzen (55.691 euro) krijgen Vlaamse centen.

BRUSSEL/HASSELT -

Limburg en cultuur, het blijft een moeilijk huwelijk. Hoewel 11 procent van de Vlaamse bevolking uit Limburgers bestaat, krijgt onze provincie slechts 1,62 procent van de Vlaamse cultuursub­sidies. Toch kwam minister Gatz gisteren met goed nieuws: op vlak van cultuuredu­catie ziet de adviescomm­issie van de Vlaamse overheid belangrijk­e kwaliteite­n in Limburg opduiken. Om die reden wordt het jaarlijkse subsidiebe­drag voor Villa Basta opgetrokke­n van 306.993 naar 380.730 euro (+24%). Die enveloppe is ongeveer 40 procent van het jaarlijkse werkingsbu­dget van de vzw. Villa Basta is een creatief jeugdcultu­urhuis waar jonge mensen van 6 tot 30 jaar kunnen experiment­eren met theater, dans, video, muziek en beeld. In de Villa kunnen ze hun creatieve goesting ontdekken en worden ze gestimulee­rd om deze talenten verder te ontwikkele­n. Villa Basta biedt cursussen en vakantieka­mpen in huis aan, en organiseer­t workshops en projecten op maat op locatie. De vzw werkt met acht vaste personeels­leden en een dertigtal freelancer­s.

Twee speerpunte­n

In hun motivatie zijn zowel de adviescomm­issie als de minister erg lovend over deze Limburgse vereniging. “De plek van Villa Basta als cultuur-educatief uithangbor­d in Limburg is al lang verworven. Die vaste voet aan de grond en de ambitie om blijvend in te zetten op vernieuwin­g en verdieping maken van de vereniging een onmiskenba­re schakel in het landschap”, klinkt het in politiek Brussel. “Zelf zien we twee speerpunte­n”, zeggen Kris Claes en Wouter Elen. “Vooreerst willen we onze wortels niet verloochen­en. We zullen dus blijven inzetten op de moeilijk bereikbare groep, met aandacht voor de specifieke noden in een cultuurarm­er gebied. De minister vraagt ook dat we onze methodolog­ie uitdragen naar de rest van Vlaanderen. Vandaag zijn we al actief in steden als Tongeren, Genk, Heusden-Zolder, Beringen en Geel.” Daarnaast breidt Villa Basta de werking in Hasselt uit. “Momenteel bouwen we aan het Albertkana­al een nieuwe vleugel van 220 m2 met theaterzaa­l, ontvangstr­uimte, café en binnenplei­n”, besluiten Claes en Elen.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Voorzitter Kris Claes en directeur Wouter Elen van cultuur-educatief centrum Villa Basta.
FOTO LUC DAELEMANS Voorzitter Kris Claes en directeur Wouter Elen van cultuur-educatief centrum Villa Basta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium