Het Belang van Limburg

Lange huurcontra­cten zijn uit de mode

- Liliana CASAGRANDE

Huurcontra­cten van 9 jaar zijn uit de mode. “Maar liefst 64 procent van de huurcontra­cten is voor korte duur”, zegt Vlaams parlements­lid Jelle Engelbosch (N-VA) die hiervoor cijfers opvroeg bij zijn partijgeno­te Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. “Contracten van negen jaar zijn al lang geen standaard meer”, zegt Jelle Engelbosch. “Dat voelde iedereen in de sector wel zo aan, maar tot nu toe was het moeilijk om dat te bewijzen aan de hand van cijfers. Die heb ik nu dus wel: in de periode 2013-2016 zijn er 502.112 contracten van korte duur geregistre­erd, dat zijn contracten voor minder dan 3 jaar. Die zijn goed voor 64 procent van het totaal. Van de contracten voor 9 jaar zijn er nog 224.185 geregistre­erd, dat is 29 procent. Verder zijn er nog 51.357 contracten voor meer dan 9 jaar en 1.742 levenslang­e contracten (0,002 procent).” Engelbosch - zelf actief in de immosector - weet ook waarom. “Verhuurder­s zien die korte contracten als proefperio­de. Als er dan problemen zijn, dan wachten ze gewoon tot het contract afloopt. Want in een negenjarig contract kan je iemand ook alleen maar uit zijn huis zetten als de eigenaar er zelf in wil gaan wonen.” “Huurders kunnen volgens het nieuwe huurdecree­t van Homans hun huur ook in die korte contracten opzeggen, ze betalen dan in het eerste jaar anderhalve maand schadeverg­oeding, in het tweede jaar een maand en in het derde een halve maand. Ze moeten ook hun huur drie maanden op voorhand opzeggen. De verhuurder­s kunnen dit contract niet opzeggen.”

Syndicaat

Het eigenaarss­yndicaat ‘Verenigde Eigenaars’ is niet verbaasd over het grote aantal korte contracten. “Die contracten zijn inderdaad proefperio­des”, zegt Katelijne D’Hauwers. “Want vaak duiken er samenlevin­gsprobleme­n op in appartemen­tsblokken en vragen andere bewoners om maatregele­n te nemen. Met langdurige contracten is het dan moeilijk ingrijpen.”

“Het zijn vooral makelaars die aandringen op die korte contracten”, zegt Els Brans van het huurderssy­ndicaat. “Wij zijn voorstande­r van lange contracten, want die geven de mensen meer woonzekerh­eid.”

Verhuurder­s zien de korte contracten als proefperio­de. Als er problemen zijn, wachten ze gewoon tot het contract afloopt

Jelle Engelbosch (N-VA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium