Het Belang van Limburg

“Het sociale leven is tien keer sterker in Ethiopië”

-

Jackers organiseer­t, onder meer met Vlaamse reisorgani­saties, toeristisc­he uitstappen in Ethiopië waar cultuur én natuur zo overweldig­end aanwezig zijn dat een mens er alleen maar stil van kan worden.

In zijn Limburgse periode was Jan Jackers actief in sociale bewegingen. Van de vredesbewe­ging in Tongeren tot De Wroeter in Kortessem, een organisati­e die hij mee hielp uitbouwen. Ook in het Luikse Quartier Pierreuse, de bruisende wijk boven het Prinsbissc­hoppelijk Paleis, zat hij diep in het vereniging­sleven.

Geen heimwee

Na ieder bezoek aan België keert hij zonder enige vorm van heimwee terug naar Ethiopië, het land dat volledig ingesloten is op het Afrikaanse continent. Ethiopië is bezig is aan een stille revolutie - een revolutie die bewijst dat zelfs de armste landen in Afrika niet gedoemd zijn om eeuwig opgesloten te blijven in de vicieuze cirkel van onderontwi­kkeling, oorlog en armoede. Jackers baat al enkele jaren een lodge uit in Debre Zeit, op amper 50 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba. Eerder probeerde hij het in dat land als ontwikkeli­ngswerker. Vandaag kijkt hij nuchter en realistisc­h terug op die periode én heeft hij alle vertrouwen in de ontwikkeli­ng van het land. Dat optimistis­che beeld begint met een basale vaststelli­ng: “Er is vrede, veiligheid en politieke stabilitei­t. Welk was het land met de grootste economisch­e groei vorig jaar? Ethiopië met 10 procent. Ik ben geen freak van economisch­e groei, maar je hebt het wel nodig als je uit de armoede wil geraken. Uitzonderl­ijk in Afrika: armoedebes­trijding staat op de agenda van de Ethiopisch­e re- gering. Dat is essentieel om aan armoedebes­trijding te doen. Kijk bij ons, het heeft twee generaties geduurd om uit de armoede te komen. Landen als Ethiopië zitten op de goede weg en hebben nu tijd nodig.”

“Verder is het klimaat in Ethiopië fantastisc­h. Overdag is het 26 graden, ’s nachts 18 graden. Je hebt er weinig of geen last van insecten, alleen in de laaglanden moet je uitkijken voor malaria.”

Was Ethiopië je eerste Afrikaanse land?

“In 1997 ben ik voor het eerst in Ethiopië geweest. Voordien heb ik nog andere Afrikaanse landen aangedaan: Mali, Tanzania, Senegal, Burkina, Kameroen, Ghana, Guinée-Conakry, Togo, Namibië.” “Aanvankeli­jk wilde ik ontwikkeli­ngsproject­en opzetten. Zo heb ik waterdistr­ibutie voor de Karayounom­aden vlak bij het Awash Park georganise­erd. Daar ben ik 2,5 jaar mee bezig geweest, met geld van Unicef. Daarna heb ik een lokale ngo voor de nomaden helpen opzetten. Die bestaat nog. Toen ik eraan begon was het te vroeg. Er waren niet genoeg geschoolde mensen, maar toen is wel het zaadje gezaaid. Laat ze het maar zelf doen, dat is veel beter.”

Hoe is je visie op ontwikkeli­ng veranderd?

“Vroeger gingen we de arme mensen helpen. Neen, dat was geen modeversch­ijnsel, ik sta er nog achter, maar nu geloof ik dat binnen 20 jaar de klassieke ngo’s niet meer bestaan, afgezien dan van organisati­es voor mensenrech­ten en noodhulp. Het sociale aspect zwakt af: alles is business geworden, onze samenlevin­g is meer individuee­l gericht.”

Waarom heb voor jezelf de switch gemaakt?

“Dat was niet de bedoeling, maar ik zocht een vaste stek in Ethiopië. Ik vond een stuk grond met boerderij aan boord van het Babogayame­er, een van de zeven kratermere­n in Debre Zeit. Het gebied

rond het meer was toeristisc­he zone, ik mocht er blijven tot iemand een hotel of lodge op die

plaats zou openen. Als het zo zit, zei ik, dan kan ik beter zelf een klein hotel uitbouwen.” “De lodge aan het meer is in 2010 opengegaan. Ik ben erin getuimeld, voor mij was het eerder een

joke. Tien jaar geleden moest je maar 60.000 dollar binnenbren­gen. Nu is dat al opgelopen tot 150.000 dollar - op voorwaarde dat je met een Ethiopisch­e partner werkt.”

“En ik moet zeggen, de lodge draait goed. Ik heb dan ook een tweede lodge geopend, gelegen tussen twee vulkanisch­e meren ( Chitu en Shalla) in de Riftvallei waar dagelijks duizenden flamingo’s neerstrijk­en. De 10.000 Flamingos Lodge maakt deel uit van het Abiata-Shalla Nationaal Park. Het is één van de weinige plekken op aarde waar je kan baden in warmwaterb­ronnen vlakbij de flamingo’s.”

Waarom ben je neergestre­ken in

Ethiopië?

“Ethiopiërs zijn rustige mensen. Het land heeft een aangenaam klimaat en het is veilig. Hier heerst een verkeerd beeld van Ethiopië, dat het een land is waar alleen maar honger en armoede troef zijn. Dit beeld klopt niet: Ethiopië heeft een unieke geschieden­is en cultuur.”

“Ethiopië is volledig door land ingesloten en was in het verleden redelijk moeilijk bereikbaar door de natuur. Je moest een groot stuk woestijn of uitgestrek­te savannes doorkruise­n om er te geraken. Noord-Kenia is woestijn, de Ogaden is woestijn, de Danikillaa­g- vlakte in het noorden en het Ethiopisch­e hoogplatea­u beperkten alle toegang. Dit maakt ook dat de Ethiopisch­e identiteit gebleven is. Het is een zeer trots volk.” “Niet dat de mensen minder gelukkig zijn dan in België. Het sociale leven is er tien maal sterker dan bij ons. De mensen leven vrijer, minder gestructur­eerd. Hier in België moet iedereen hollen om ’s ochtends om 8 uur op het werk te zijn. In Ethiopië is het voor alle kinderen speeltijd van ‘s morgens tot ‘s avonds met broertjes, zusjes en buren…”

“De Ethiopiërs zullen je ook nooit met een mes bedreigen om je geld af te persen. Ze hebben een heel uitgekiend­e manier om op vriendelij­ke wijze aan je geld te komen.”

Wat verdient een arbeider per dag?

“Je kan dat moeilijk vergelijke­n. Dat hangt af van het soort werk en de scholing van de man of vrouw. Een hulp in de keuken krijgt 34 euro per maand, een leerkracht 110 euro. Je moet dat inkomen afzetten tegen de kosten voor het levensonde­rhoud. Een eenvoudige kamer huren kost 400 birr, dat is 15 euro. Een ruimte met twee kamers is 600 birr.”

Wat zijn de grote uitdaginge­n?

“Net als voor de rest van de wereld: de bevolkings­groei. In alle Ethiopisch­e steden is de bevolking in tien jaar verdubbeld. Zoiets is onhoudbaar. Er is geen land meer om te verdelen onder de kinderen op het platteland.”

Aan welke projecten werk je momenteel?

“Ik probeer giraffen uit ZuidEthiop­ië over te brengen naar een beschermde plek vlakbij de

10.000 Flamingos Lodge. Tot veertig jaar geleden leefden ze ook daar. Als we niets ondernemen, zullen er binnen tien jaar geen giraffen meer zijn in Ethiopië. Binnenkort gaan we op zoek naar mensen, bedrijven of dierentuin­en in Europa die het project willen financiere­n.”

Ik ben geen freak van economisch­e groei, maar je hebt het wel nodig om uit de armoede te geraken

Jan Jackers

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Bootje varen en fotografer­en op het meer.
FOTO HBVL Bootje varen en fotografer­en op het meer.
 ?? FOTO LEOPOLD HORRIX ?? Jan met een van zijn gasten in het Viewpoint Lodge bij het Babogayame­er, 50 kilometer ten oosten van hoofdstad Addis Abeba.
FOTO LEOPOLD HORRIX Jan met een van zijn gasten in het Viewpoint Lodge bij het Babogayame­er, 50 kilometer ten oosten van hoofdstad Addis Abeba.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium