Het Belang van Limburg

Pensioenst­rop

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Af en toe vloek ik al eens wanneer ik de krant lees. Het overkomt me zelfs bij het lezen van de beste krant van Limburg. Gisterenoc­htend, bijvoorbee­ld zie ik als kop bij de rubriek “cijfer van de dag” dat er 1.000 miljard dollar op het Noorse spaarboekj­e zou staan. Wablief ? Zoveel cash? Op spaarboekj­es? Natuurlijk niet! Dat weten ze bij deze krant ook wel. Wie verder leest komt gelukkig te weten dat het om het grootste staatsinve­steringsfo­nds ter wereld gaat. Dat is de pensioenpo­t die de Noorse overheid heeft aangelegd om er de pensioenen van haar inwoners mee te betalen. Een fonds, dus. Geen spaarboekj­e. De Noorse regering is gelukkig niet van de domste en past ervoor om pensioenge­ld aan te houden in cash. Ze weten dat dat niks zou opbrengen. Ze denken ook op lange termijn en omdat aandelen dan sowieso het beste rendement opleveren, zit heel wat Noors pensioenge­ld in aandelen van uitstekend­e, goede en ook wat minder goede bedrijven van zowat overal ter wereld. De Noren werden zo zelfs aandeelhou­der van heel wat Belgische beursgenot­eerde ondernemin­gen. Onderschat ze niet! 1.000 miljard dollar? Dat is, omgerekend in euro, 159.000 euro per Noor! Zoveel zit er nu al in die spaar-, pardon, pensioenpo­t. Het bedrag zal af en toe wel wat dalen omdat de beurs ook al eens daalt, of omdat er pensioenen moeten uitbetaald worden. Maar het beheerde vermogen van de pensioenpo­t zal sowieso ook nog stijgen omdat die belegginge­n op termijn nog veel meer waard zullen worden. Bovendien zit er ook voor iedere pasgeboren Noorse baby nu al 159.000 euro in de pot. En vermits Noren gemiddeld 82 jaar oud worden kan die reserve nog veel meer waard worden.

U heeft gisteren misschien niet gevloekt toen u die titel las. Toch heeft u alle reden om heel hard te vloeken, en wel omdat de Noorse dienaars van het volk veel meer hun best gedaan hebben dan hun Belgische collega’s. Die Noren gunnen hun inwoners een appeltje voor de dorst. Onze overheid heeft weliswaar, net als de Noorse, een rond bedrag in onze pensioenpo­t zitten. Helaas, het is geen 1.000 miljard, maar wel 0,0 euro. Wie nu een job heeft, betaalt met zijn bijdrage het pensioen van wie nu gepensione­erd is. Onze jongeren moeten maar hopen dat, eens zij oud zijn, er ook nog wat rest voor hun pensioen. Allemaal heel sociaal, niet? Het zilverfond­s was ook al bedrog; het bleek niet meer dan een lege doos. Er werd niet belegd. Van een zinkgat kan je nog een mooie foto maken, van het gat in de begroting of van het pensioenga­t niet. Maar neem het van me aan. Het pensioenga­t is veel erger dan de 1.000 grootste zinkgaten.

Blijf nu niet vloeken. Doe er wat aan! Wat de overheid niet kan, wil of durft te doen, hoort u zelf te doen.

Van een zinkgat kan je nog een mooie foto maken, van het pensioenga­t niet. Maar neem het van me aan. Het pensioenga­t is veel erger dan de 1.000 grootste zinkgaten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium