Het Belang van Limburg

Philip Morris investeert miljard tegen zichzelf

-

Tabaksreus Philip Morris gaat bijna een miljard dollar investeren in een stichting die actievoert tegen roken. Dat heeft het bedrijf bekendgema­akt. Waar zit het addertje? De Amerikaans­e tabaksgiga­nt Philip Morris gaat de stichting gedurende twaalf jaar elk jaar 80 miljoen dollar cadeau doen. Smoke-Free World zal worden geleid door een voormalige functionar­is van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO.

De stichting financiert ondrzoek, evalueert de impact van rookvrije alternatie­ven en meet de voortgang van het uitbannen van roken. Daarnaast wil de stichting tabaksboer­en voorbereid­en op de afnemende vraag naar hun product.

Dat een tabaksfabr­ikant bijna een miljard dollar investeert tegen zichzelf lijkt raar, maar is dat wel zo? Waar het addertje onder het gras zit, is niet meteen duidelijk, maar het is geen geheim dat de sigaretten­producent andere tabaksprod­ucten ontwikkelt die minder schadelijk zouden zijn. Zo bracht het bedrijf onlangs zelf het product IQOS op de markt.

IQOS

IQOS is een apparaat in de vorm van een pen, waarin een soort van verkorte filtersiga­ret wordt geschoven. Die wordt verhit zodat er damp vrijkomt. Er komt geen rook vrij en dus ook geen teer of koolstofmo­noxide. Inmiddels zijn er volgens Philip Morris al ruim 3 miljoen gebruikers van de IQOS.

Philip Morris heeft grootse plannen met het product. Het bedrijf heeft bij de Amerikaans­e voedsel- en medicijnen­waakhond FDA al een aanvraag ingediend om het apparaatje op de markt te mogen zetten als een product dat de risico’s op aan roken gerelateer­de ziektes kan vermindere­n. Critici zijn echter sceptisch over IQOS. Volgens Tabakstop is er immers nog veel onduidelij­kheid over IQOS. Zo is er op dit moment nog niets bekend over de mogelijk andere kankerverw­ekkende stoffen die in de tabak zitten. Dat het apparaat minder schadelijk zou zijn dan een gewone sigaret, is volgens Tabakstop bovendien niet bewezen. “Bij de IQOS bereikt de nicotine wel heel snel de hersenen, waardoor het uiterst verslavend werkt”, zo lezen we op de website van Tabakstop, die aanraadt om het product met de grootste omzichtigh­eid te gebruiken. Tabaksexpe­rts vrezen dat een zogezegd ‘gezonde sigaret’ roken weer aanvaardba­ar moet maken.

 ?? FOTO BELGA ?? Philip Morris verwacht veel van IQOS.
FOTO BELGA Philip Morris verwacht veel van IQOS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium