Het Belang van Limburg

Celstraffe­n tot zeven jaar voor uitbaten zeven wietplanta­ges

- Nancy VANDEBROEK/Marc HELSEN

Motorcross­er Nick T. (27) uit Lommel is gisteren veroordeel­d tot een voorwaarde­lijke celstraf van vier jaar en een geldboete van 15.000 euro voor zijn aandeel in een drugszaak. Zijn teamsponso­r Jean-Marie V.M., de spilfiguur in de uitbating van zeven cannabispl­antages in onder meer Lommel en Hamont-Achel, werd net zoals Limburger Bjorn V., veroordeel­d tot zeven jaar cel. Voor Nick T. leek een grote carrière weggelegd: hij heeft twee Belgische titels bij de Inters in de MX2klasse op zijn naam staan, en scoorde ook goed in een paar Grote Prijzen voor het WK. Maar vorig jaar gooide de man uit Liedekerke, die dicht bij zijn trainingsp­arcours in Lommel ging wonen, plots de handdoek in de ring. Omdat zijn team er door een ‘sponsorpro­bleem’ mee ophield. Voor de rechtbank werd duidelijk wat het probleem met de teamsponso­r was: geldschiet­er JeanMarie V.M. uit Lommel werd halfweg 2016 opgepakt door de politie. Hij verdween, samen met Nick T., diens ouders en nog een aantal kompanen een tijdje in voorlopige hechtenis. Hij bleek zeven drugsplant­ages te beheren, onder meer in Mol, Olmen (Balen), Lommel, Hamont-Achel, Waarschoot, Nevele en Oudenaarde.

Granaten

De zaak ging aan het rollen toen netbeheerd­er Eandis een abnormaal hoog elektricit­eitsverbru­ik vaststelde in een boerderij in Balen, waar de bewoner zijn stal verhuurde aan Jean-Marie V.M. De inval van de politie op 25 juni leidde naar het motorcross­milieu. Na telefoonta­ps en observatie­s volgden nog meer huiszoekin­gen, waarbij in een loods in Overpelt vier handgranat­en werden ontdekt en elders vuurwapens. Het initiatief van de bende ging uit van Jean-Marie M. Hij gaf de instructie­s en deed het onderhoud. Hij kwam regelmatig kijken op de plantages en verkocht de oogst. Bjorn V. kocht de spullen voor de installati­e van de plantages aan. Nick T. kwam in beeld omdat hij met zijn sponsor Jean-Marie M. werd gezien op het adres van diverse plantages en ook omdat op het adres van zijn ouders, in Liedekerke, een pas geoogste plantage werd aangetroff­en.

Acht Limburgers

Op het proces voor de rechtbank in Turnhout hebben 24 personen in het beklaagden­bankje gezeten, onder wie minstens acht Limburgers uit Genk, Lommel, HamontAche­l en Meeuwen-Gruitrode. De twee kopstukken kregen elk zeven jaar cel, de anderen tussen de 18 maanden en 4 jaar. De rechtbank legde ook voor tienduizen­den euro’s geldboetes op en verklaarde grote sommen drugsgeld verbeurd.

 ?? FOTO PPN ?? De politie rolde in totaal zeven plantages op van Jean-Marie V.M en zijn kompanen.
FOTO PPN De politie rolde in totaal zeven plantages op van Jean-Marie V.M en zijn kompanen.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Nick T. bij de rechtbank in Turnhout.
FOTO MIA UYDENS Nick T. bij de rechtbank in Turnhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium