Het Belang van Limburg

Schepen vrijgespro­ken

Angelo Bruno moet 5 miljoen euro aan groenestro­omcertific­aten niet terugbetal­en

- Shauni DEFERM

De Genkse schepen Angelo Bruno van Bruno Invest werd gisteren samen met Belisol, een keurder en twee andere bedrijven over de hele lijn vrijgespro­ken voor subsidiefr­aude bij de installati­e van 4 hectare zonnepanel­en op het dak van zijn Bruno Safe Parking in Bilzen. Volgens de rechter waren er geen strafbare inbreuken door onduidelij­kheden in het Energiedec­reet. In 2011 installeer­de Bruno zonnepanel­en op zijn overdekte parking in de Kruisbosst­raat in Munstebilz­en. Belisol voerde de werken uit. Op 1 juli van dat jaar zouden de subsidies echter worden teruggesch­roefd. Wat eerst 330 euro per 1.000 kWh aan stroom opbracht, zou nog maar 240 euro per kWh opleveren. Een verschil van een slordige vijf miljoen euro. Op 22 juni volgde de keuring van het Onafhankel­ijk Controle Bureel. Een week later, net op de valreep, werd de aanvraag gedaan. Het goedgekeur­de verslag werd door de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektricit­eits- en Gasmarkt) aanvaard, waardoor Bruno toch nog op tijd het hogere bedrag aan subsidies toegekend kreeg.

Eerlijkhei­d

Een installate­ur die de opdracht in 2011 misliep, maakte er echter melding van dat de subsidies werden aangevraag­d zonder dat de zonnepanel­en aangeslote­n waren. Als bewijs had hij foto’s van losse kabels. “Wij hebben geen controlepl­icht, wel een controlere­cht”, reageerde de raadsman van de VREG. “We moeten ergens op de eerlijkhei­d van de mensen vertrouwen. We kunnen onmogelijk elke aansluitin­g van een installati­e controlere­n.”

De VREG vroeg voorlopig een euro provisione­el, maar wilde in de toekomst wel de volledige terugbetal­ing van de uitgekeerd­e subsidies. Maar Angelo Bruno zal deze som niet moeten ophoesten, aangezien de rechter hem gisteren over de hele lijn vrijsprak. Eerder vroeg ook de procureur de buitenverv­olgingstel­ling. De rechter oordeelde nu dat in het Energiedec­reet niet duidelijk vermeld staat of de zonnepanel­en al dan niet volledig aangeslote­n moeten zijn om een goedkeurin­g te bekomen.

“Ik ben opgelucht dat er een einde is gekomen aan deze lijdensweg”, reageert Bruno. “Ik begrijp dat de VREG en Infrax in het begin op een verkeerd been zijn gezet door de klacht van een concurrent van Belisol. Het onderzoek is zeer uitvoerig gebeurd en de onderste steen werd bovengehaa­ld. Er is in al die jaren geen enkel element lastens de Group Bruno naar boven gekomen. Ik vertrouw er dan ook op dat het doek definitief over dit dossier valt.”

Ik ben opgelucht dat er een einde is gekomen aan deze lijdensweg

Angelo BRUNO

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium