Het Belang van Limburg

“Ik weet heel goed waar het om draait”

Wordt Charilaos Charisis sleutelspe­ler voor de Kanaries?

- Gunter SCHOOFS

Zaterdagav­ond moet een gala-avond voor het Limburgse voetbal worden op Stayen. Jonas De Roeck zal zijn Kanaries ongetwijfe­ld vlijmscher­p op de mat brengen voor de clash tegen Racing. Bij STVV lonkt iedereen naar spits Boli. Maar kijkt u vooral ook uit naar Charilaos Charisis (roepnaam Charis), een 22-jarige Griekse middenveld­er met geniale ingevingen. “Ik zal negentig minuten knallen. En als het even kan, geef ik die laatste pass.” Woensdagna­middag, half twee. De Kanaries slenteren met mondjesmaa­t binnen in de kleedkamer op Stayen. Net nu krijgen alle spelers een nieuw maatpak aangemeten. Toevallig drie dagen voor dé derby, de galamatch waar de trouwe fan elk seizoen weer naar uitkijkt.

STVV won maar één keer tegen Genk, Charis. Tegenover 14 zeges voor de bezoekers. Wist je dat Genk het zwarte beest is van STVV?

(schrikt) “14-1, zeg je dus? Dat zijn rampzalige cijfers. We moeten écht alles uit de kast halen, maar Genk lééft in de kleedkamer, hoor. De Petter en Kotysch, de leiders bij ons, hebben iedereen al heel duidelijk gemaakt wat er op het spel staat. Ik weet intussen meer dan genoeg. Ik zal negentig minuten volop knallen.”

De sfeer zal super zijn. Maar je bent al wat gewoon van bij PAOK?

“En of. Sommige jongens waren vorige zaterdag al onder de indruk van de Bosuil. Geloof me: het Antwerp-publiek is nog niet te vergelijke­n met dat van PAOK, hoor. Ik speelde een keer de halve finale van de beker tegen Olympiakos. Voor 30.000 man. De match werd uiteindeli­jk niet uitgespeel­d, omdat onze supporters het veld bestormden.”

Misschien heb jij wel de sleutel in handen voor STVV? Je maakt naam met je sublieme ingevingen.

“Die technische hoogstandj­es horen er af en toe bij. Toch blijft mijn mentalitei­t mijn sterkste wapen. Ik zal altijd de volle negentig minuten alles geven voor mijn ploeg. Liefst van al doe ik dat op positie acht. En daar verzorg ik graag de laatste pass.”

Ik zie je liever op positie tien. Wat denk je?

“Toch ligt de acht me beter, hoor. Bij PAOK werd ik meestal zelfs op de zes uitgespeel­d. Maar eerlijk: dat vond ik maar niks.”

Ex-coach Marquez vond jou ook maar niks.

“Het klikte niet vanaf het eerste oogcontact. Marquez wilde graag iemand anders op mijn plek. Ik stond wat te zwaar tijdens de voorbereid­ing en had wat conditione­le achterstan­d, maar dat zou ik wel wegwerken. Hij moest me gewoon niet. Gelukkig ontfermde O’Loughlin zich over mij. Dankzij hem heb ik nu de goede vorm te pakken. Ik heb hier hard voor gewerkt.”

Wat weet je over KRC Genk?

“Karelis is een kennis. Ik speelde tegen hem in Griekenlan­d. Hij zat bij Panathinai­kos. Ik spreek hier wel eens met hem af. Hij stoeft nogal over die club. De beste in België, zegt hij. Hij zal het dan wellicht hebben over de dagelijkse werking, want puur sportief zijn er nog wel grotere ploegen, niet?”

Genk heeft vijf punten minder dan jullie. Vreemd is dat het in de zes gespeelde wedstrijde­n meer balbezit had dan STVV. 53% tegenover 48%.

“Kan best zijn, maar het is de score die na negentig minuten op het bord staat die telt hé. Wij gaan goed om met onze schaarse kansen. (lacht) Daar heb je de sleutel van de derby.”

Waar legt De Roeck tijdens de laatste trainingen de nadruk op?

“Geen tactische wonderen. Hij blijft drie woorden herhalen: focus, concentrat­ie, passie.

(lacht) Aan mij heeft hij dus niet veel werk. Ik weet heus wel waar het om draait in deze derby. Heel de club, heel ons legioen kan op me rekenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium