Het Belang van Limburg

“Kunstgras op Stayen past bij ons voetbal”

Sander Berge: amper 19 en toch al bijna onmisbaar

- Marnik GEUKENS

“De sleutel van deze uitoverwin­ning? We zijn erin geslaagd om Sander Berge te isoleren.” Het antwoord van Charleroi-coach Félice Mazzu zei enkele weken geleden veel over de rol die de Noor op zijn 19de vervult als defensieve middenveld­er. Hij is geen breker, maar een bouwer. Zowaar eentje die uitkijkt naar een wedstrijd op kunstgras. “Ik ben er op opgegroeid en het past bij ons voetbal. Dat hebben we vorig seizoen op Stayen al bewezen.” Op zijn brede schouders staat een sterk hoofd. Geen slipper op Standard of owngoal tegen Charleroi die hem uit evenwicht kan brengen. Laat staan interesse van clubs uit de Premier League en Primera Division. “Met dank aan mijn ouders en mijn broer. Gesprekken met hen houden me rustig.”

Zij haalden de top in het basketbal. Je ouders waren internatio­nal, je broer speelde collegebas­ket in de Verenigde Staten. Helpt dat?

“Absoluut. Ik praat dagelijks met mijn broer via FaceTime. Hij is acht jaar ouder en was vroeger mijn idool. Hij heeft ook successen en ontgoochel­ingen gekend in zijn carrière en weet hoe je ermee omgaat.”

Je ouders zijn de zestig al gepasseerd. Zij stralen ook enorm veel rust uit.

(Glimlacht) “Zij hebben natuurlijk al heel veel levenserva­ring en zijn erg bescheiden. Ze hebben me altijd bijgebrach­t dat je in het leven je verantwoor­delijkheid moet nemen. Maakte je een fout? Geen probleem. Geef het toe en probeer er uit te leren.”

Daarom zette je doelman Vukovic uit de wind na de match op Standard?

“Dat vind ik niet meer dan normaal: het was ook een terugspeel­bal die ik nooit meer mag geven. Met de owngoal tegen Charleroi was meer tegenslag gemoeid, toch had ik ook daar beter moeten reageren.”

Heeft de concrete interesse van vooral Sevilla je nooit aan het twijfelen gebracht?

“Dat viel best mee omdat ik zelf nooit een knoop heb moeten doorhakken. De club had van in het begin duidelijk gemaakt dat ze niet over een transfer wilde spreken. Ik kon me daar best in vinden. In januari heb ik hier pas voor 4,5 jaar getekend. Ik kan hier nog veel bijleren.”

Besefte je dat ook vorige week tijdens de interland in Duitsland? Aan de rust werd je vervangen bij 4-0.

“Ik was ziek, maar dat wil ik niet eens als excuus inroepen. We hadden enkele dagen voordien met 2-0 gewonnen tegen Azerbeidzj­an. (Lacht) Dat had misschien voor te veel vertrouwen gezorgd. Duitsland was voor eigen publiek en op zijn sterkst meer dan een maatje te groot. Özil, Müller en Kroos zijn ook niet de minsten natuurlijk.”

Ook met KRC Genk hebben jullie het juiste ritme nog niet gevonden. Hebben de prestaties in play-off 2 jullie niet verblind?

“Dat geloof ik niet, vorig jaar zetten we ook in Europa straffe prestaties neer. Om allerlei redenen hebben we individuee­l en als ploeg nu ons beste voetbal nog niet getoond, maar ik voel wel dat er beterschap in de maak is.”

Zijn jullie niet te voorspelba­ar geworden?

“Ik merk wel dat ploegen zich steeds beter op ons instellen. Ik krijg zelf ook minder ruimte, maar dat mag ons niet aan het twijfelen brengen. We moeten onze filosofie en speelwijze trouw blijven, alleen moet de bal nog sneller en preciezer rondgaan.”

Zoals vorig jaar op Stayen?

“Dat was één van onze beste prestaties. Misschien niet toevallig op kunstgras. Het past bij onze speelstijl die op balbezit is gebaseerd. Ik heb er ook weinig problemen mee. De helft van de clubs in Noorwegen voetbalt op kunstgras.”

Wordt er in de kleedkamer al over STVV gesproken?

“Wij weten heus wel wat er op het spel staat. Ik ken wel iets van de tradities en herinner me nog de appeltaart van vorig seizoen. Ik hou wel van wedstrijde­n die je tot het uiterste dwingen. Een uitzege zou ons een boost geven. We zouden graag een reeksje neerzetten, dan kunnen we snel klimmen in de stand.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium