Het Belang van Limburg

“Nice is meer dan Balotelli”

- Frank BUYSE/Jochen COOREVITS

SV Zulte Waregem mag vanavond voor het eerst in zijn 16-jarig bestaan zijn Europese wedstrijde­n in het eigen Regenboogs­tadion afwerken. Tegen het Nice van Mario Balotteli wil het in stijl de Europa Leaguecamp­agne inzetten. Want Francky Dury en de zijnen weten: “Ze hebben ook maar twee benen en twee longen.” Net als 32 jaar geleden.

enfant terrible

De twee vorige Europese campagnes van fusieclub SV Zulte Waregem moesten respectiev­elijk in Gent (200607) en Anderlecht en Brugge (2013-14) worden afgewerkt. Het Regenboogs­tadion voldeed immers niet aan de UEFA-veiligheid­sregels. Het eigen stadion is intussen nog maar half vernieuwd, maar vanavond tegen Nice mag Essevee eindelijk weer Europees aanschuive­n aan de vertrouwde Gaverbeek. Op straat dromen de bejaarde Waregem-supporters van vroeger: Weet je nog hoe we in 1985 AC Milan naar huis stuurden? Dat AC Milan had toen sterren als Maldini en Rossi in zijn rangen, maar de toenmalige coach Urbain Haesaert was niet onder de indruk. “Die hebben ook maar twee benen en twee longen”, zei hij tegen zijn spelers. Waregem strandde dat jaar pas in de halve finales van de UEFA Cup. Nu heet de eerste tegenstand­er in de Europa League Nice en hun Italiaanse ster Mario Balotelli. En wat zei Francky Dury gisterocht­end tegen zijn spelers op training, letterlijk? “Ze hebben ook maar twee benen en twee longen.”

Te veel tegengoals

’s Namiddags gaf de Essevee-coach toch nog mee dat Nice wel erg veel individuel­e talenten telt. “En niet alleen Balotelli. Neem nu Seri, Barcelona wilde die niet voor niets, hé”, aldus Dury. “De ploeg eindigde derde in Frankrijk achter Monaco en PSG, dat wil zeggen dat het een uitstekend elftal is. Niet te veel gestalte, maar veel snelheid en techniek.”

Daarom is tijdens de laatste trainingen hard gewerkt aan het acute probleem van Essevee: vijf tegengoals in twee matchen. “Maar in de vier matchen daarvoor pakten we drie clean sheets”, relativeer­t Dury, om te tonen dat hij vertrouwen heeft in zijn jonge ploeg. “Als alle spelers die hier rondlopen eigendom waren van de club, dan hadden wij heel veel kapitaal…” Het kleine Essevee is van plan te tonen dat het Europa waard is. “Het beste resultaat is winnen, maar ik zou mits een goede prestatie zelfs niet ontevreden zijn met een klein verlies”, is Dury eerlijk. “We gaan zoals altijd proberen het spel te maken, dat is zeker.”

Concretere ambities wil hij in een poule met ook nog Lazio Roma en Vitesse Arnhem niet uitspreken. “We kunnen nu wel spreken over de tweede plaats, maar we zaten bij de loting in pot drie, daar moeten we niet flauw over doen.”

Nice eindigde derde in Frankrijk achter Monaco en PSG, dat wil zeggen dat het een uitstekend­e ploeg is. Niet te veel gestalte, maar veel snelheid en techniek

STANDARD

Sa herneemt - Twee trainingen voor de Rouches gisteren. Geen Goreux (knie), Pocognoli (enkel) en Fiore (voet), zij kregen verzorging en werkten individuel­e trainingen af. Sa, nog geschorst tegen Eupen, hernam de groepstrai­ning. Edmilson zou maandag moeten hervatten.

Toch in beroep voor STVV-Standard - Standard legt zich niet neer bij de beslissing van het Bureau Arbitrage van de KBVB omtrent STVV-Standard. De Rouches gaan in beroep, niet bij het BAS, wel bij de Geschillen­commissie hoger beroep. De zaak komt op vrijdag 22 september opnieuw voor.

CLUB BRUGGE

Vossen weer fit - Met het oog op de verplaatsi­ng naar Charleroi recupereer­t Ivan Leko mogelijk enkele spelers uit de ziekenboeg. Vossen raakt fit, maar ook Poulain en Dennis komen in aanmerking voor een selectie.

KV MECHELEN

Kawaya out tegen Club Brugge - KV Mechelen kan morgen tegen Club Brugge niet rekenen op Andy Kawaya. De flankspele­r liep tegen KV Oostende een verrekking aan de adductoren op.

AMATEURVOE­TBAL

Lommel SK ook tegen Berchem zonder Valcke - Voor Sam Valcke is het blessurele­ed (knie) nog niet volledig geleden. Ook de wedstrijd van zondag tegen Berchem komt voor de aanvaller te vroeg.

BUITENLAND

Recordbedr­ag uitgegeven bij laatste zomermerca­to - Er is deze zomer wereldwijd een recordbedr­ag van 4,71 miljard dollar (3,96 miljard euro) aan transfers uitgegeven door de voetbalclu­bs. De Engelse teams gaven met 1,2 miljard euro het meeste geld uit van alle landen.

 ?? Foto PHN ?? Mario Balotelli maakte op zijn manier kennis met het Regenboogs­tadion.
Foto PHN Mario Balotelli maakte op zijn manier kennis met het Regenboogs­tadion.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium