Het Belang van Limburg

“Straffer dan in 2015”

RUBEN BEMELMANS hunkert naar tweede finale in landencomp­etitie

- Jürgen SCHROOTEN

Een ticket voor de finale van de Davis Cup. Dat is vanaf morgen tot en met zondag de inzet van het duel tussen België en Australie in het Brusselse Paleis 12. “De honger om, net als twee jaar geleden in die eindstrijd te staan, is enorm groot”, zegt Maasmechel­aar Ruben Bemelmans.

Bemelmans is met zijn 29 lentes intussen al een routinier in het Belgische team. Zijn debuut maakte hij in 2008, in Tsjechië. Intussen zit hij al aan 18 Davis Cup-duels, waarin hij 25 keer in actie kwam. “Ik kom altijd graag naar de Davis Cup”, zegt de Maasmechel­aar (ATP 92). “De sfeer is super, de verzorging top. Ik vind het een van de leukste weken van het seizoen. Maar tegelijker­tijd zijn het ook vermoeiend­e weken. De Davis Cup slorpt veel energie op. Maar door de jaren heen ben ik daar steeds beter mee leren omgaan.”

Twee jaar geleden bereikte België de finale, waarin het onderuit ging tegen het Groot-Brittannië van de oppermacht­ige Andy Murray. “Die finale in Gent, voor zo veel volk, zullen we nooit vergeten. De honger om nog eens in die eindstrijd te geraken, is enorm groot. Weet je, onze campagne van dit jaar is nu al straffer dan die van 2015. Toen hadden we geluk met afzegginge­n. Zwitserlan­d speelde zonder Federer en Wawrinka, Canada zonder Raonic. Dit seizoen hebben we echt knappe resultaten geboekt. Zo gingen we met 1-4 winnen in Duitsland, dat op hun sterkst stond. Zonder Goffin dan nog.”

Met Goffin?

Goffin. De naam is gevallen. Speelt hij of speelt hij niet? That’s the question. De medische staf is al de hele week intensief bezig met onze nummer één, die op de US Open een knieblessu­re opliep. Vandaag wordt de knoop doorgehakt.

“Met of zonder David, dat is een wereld van verschil”, beseft Bemelmans. “Hij is onze beste speler. Als hij niet fit geraakt, wordt onze opdracht een pak moeilijker. Maar moeilijk gaat ook. Kijk maar naar onze zege tegen de Duitsers. Maar als ik mag kiezen, dan toch liever met David.” In dat geval zal de Maasmechel­aar allicht niet in het enkelspel in actie komen. Maar dat stoort hem niet. “Alleen het ploegbelan­g telt”, zegt Bemelmans, die zich tot vaste dubbelspel­er in het Belgische team heeft ontpopt. Al moet hij het deze week wel stellen zonder zijn maatje Joris De Loore, die zich op training aan de knie blesseerde. “Heel jammer. Voor mij, voor het team, maar vooral voor Joris zelf die erg goed op dreef was. Met wie ik nu zal dubbelen? Geen idee, die keuze ligt bij de kapitein.”

Met of zonder Goffin is een wereld van verschil. Zonder hem wordt onze opdracht een pak moeilijker. Maar moeilijk gaat ook. Kijk naar onze zege tegen de Duitsers

Ruben BEMELMANS

Trage gravel

Bemelmans speelde een heel sterk grasseizoe­n, hij bereikte onder andere de derde ronde op Wimbledon. Nadien had hij moeite met de overgang naar hardcourt. Voor het Davis Cup-duel tegen Australië volgt weer een omschakeli­ng naar gravel. Heel trage gravel, dan nog. “Niet meteen mijn favoriete ondergrond, maar ook hier staat het teambelang voorop. Wij hebben deze ondergrond gevraagd. Logisch, want tegen Kyrgios voor hardcourt kiezen, zou niet echt slim zijn geweest.”(lacht)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium