Het Belang van Limburg

“Een geweldige uitdaging”

Leopoldsbu­rg maakt zich op voor musical ‘Meisjes van Plezier’

- Raymond DE CONDÉ

Vandaag gaat in het CC Leopoldsbu­rg de musical ‘Meisjes van Plezier’ in première, een verhaal uit de Eerste Wereldoorl­og, met Maria Plessers en Maarten Cox in de hoofdrolle­n en een cast van zo’n 55 acteurs uit Noord- en Midden-Limburg. Onder hen ook Wouter Beke en zijn zoon Warre. De CD&Vvoorzitte­r en burgemeest­er niet in levenden lijve, Warre wel. Het idee voor de musical komt van Maria Plessers, die negen jaar geleden in Nederland als prille twintiger verkozen werd als nieuw musicaltal­ent dankzij haar overwinnin­g in de MSNfame wedstrijd. De jongste jaren trad ze op in ‘Ladies of the Fifties’ en ‘Ladies of the Sixties’. Vorig jaar had ze een rol in het groots opgezette muzieken theaterspe­ktakel ‘De Groote Rappèl’, dat de geschieden­is van garnizoens­tad Leopoldsbu­rg op een spectacula­ire manier tot leven bracht. Het idee voor de nieuwe musical is daaruit ontstaan. Het verhaal is een mengeling van historisch­e feiten en fictie in het vredige Limburg van 1914.

Duitsers

In plaatselij­k bordeel ‘Chez Minou’ ontvangen Madame Minou en haar meisjes van plezier dagelijks tientallen soldaten op rust. Maar wanneer Duitsland de oorlog verklaart aan België omdat ze hen geen vrije doorgang geven naar Frankrijk, verandert het leven in Limburg drastisch voor iedereen. Ook voor Minou en haar meisjes - die aanvankeli­jk profiteren van de oorlog- staat het leven op z’n kop. We volgen ook meneer pastoor (Maarten Cox), de Duitse soldaten en de plaatselij­ke bevolking gedurende hun vier jaren in bezet gebied. Een verhaal met een lach en een traan.

Maria Plessers werkt in ‘Meisjes van Plezier’ zowel voor als achter de schermen want naast het vertolken van de hoofdrol, coachte ze de andere solisten, schreef ze de liedjestek­sten, leidde ze het ensembleko­or en was ze verantwoor­delijk voor de zangopname­s. Voor het script werkte ze samen met regisseur Hubert Schoenmaek­ers. De dialogen werden geschreven door Jan Ruysbergh, die journalist is bij onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. Hij schreef ook al tientallen stripscena­rio’s voor Jommeke en K3 en pende de vijf bestseller­s rond de populaire Ketnetseri­e ‘D5R’. Sarah Spranghers tekent voor de choreograf­ie en is te zien als Coco, één van Minou’s meisjes.

‘Meisjes van Plezier’ is een productie van Musicland Production­s, een vzw die sinds tien jaar een aantal profession­ele shows op de planken heeft gebracht. “We hebben een aantal sponsors en worden ook gesteund door de Erfgoedcel van de Provincie Limburg. Dit is onze grootste uitdaging tot nog toe, een financieel risico ook, maar we geloven erin”, zegt Maria Plessers. “Het is heel veel werk en zonder al die vrijwillig­ers zou het niet mogelijk zijn. Maar ze

zijn nu al trots op het resultaat.”

K3

Warre Beke, zoon van Wouter, speelt Emile, het zoontje van Madame Minou. Er is trouwens een tiental kinderen dat meedoet. Zij hebben tijdens de repetities de liedjes al zo vaak gehoord dat zij die backstage voor de lol zingen, inclusief teksten als ‘Spreid je benen open’.

Maarten Cox, bekend als zanger en radio- en tv-presentato­r, is de pastoor. “Ik ben de enige van de hele cast die niet aan de vrouwen mag komen”, grapt hij. Er lopen ook drie rijke kakmadamme­n in het stuk rond: een blonde, een roodharige en een donkerhari­ge. “Wij noemen ze onze K3”, lacht Maria Plessers.

‘Meisjes van Plezier’, in CC Leopoldsbu­rg, CC Maaseik, CC Bilzen, CC Hasselt,CC Sint-Truiden www.musicalmei­sjesvanple­zier.be

X

 ?? FOTO SONJA BRUGGEMAN ?? Walter Bruers (Herr Hoffmann), Maria Plessers (Madame Minou), Warre Beke (Emile) en Maarten Cox (de pastoor) in ‘Meisjes van Plezier’.
FOTO SONJA BRUGGEMAN Walter Bruers (Herr Hoffmann), Maria Plessers (Madame Minou), Warre Beke (Emile) en Maarten Cox (de pastoor) in ‘Meisjes van Plezier’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium