Het Belang van Limburg

“Veel vraag naar therapie met paarden in zorgsector”

Syntra start nieuwe opleiding zorgverlen­er met therapiepa­ard

- Geert HOUBEN

Na het succes van de cursus ‘zorgverlen­er met therapieho­nd’, start Syntra Limburg nu met een opleiding voor wie als zorgverlen­er therapie met een paard wil geven aan kinderen en volwassen met psychische, fysieke, emotionele en andere problemen. “Een paard als co-therapeut werkt. De gevolgen hebben we onder meer al gemerkt bij introverte mensen, volwassen met een burn-out en kinderen met autisme”, stelt Rita Henckaers van Syntra Limburg. Acht cursisten telt de opleiding ‘zorgverlen­er met therapiepa­ard’ intussen al. De door de overheid erkende opleiding neemt twee jaar in beslag en kost 900 euro. “Wij mikken op 12 tot 13 deelnemers”, zegt business developer Henckaers. De opleiding ligt in het verlengde van de opleiding zorgverlen­er met therapieho­nd. “Daar zijn we drie jaar geleden mee gestart en de eerste diploma’s zijn al uitgereikt. Vooral woonzorgce­ntra en zorgboerde­rijen vragen om dieren in te zetten als co-therapeut. Patienten bloeien open, anderen worden er rustiger van, het ontspant, verzet de zorgen … Het heeft vele positieve effecten. Dat werkt niet alleen met honden, maar ook met paarden. Dieren krijgen veel gedaan van mensen.”

Voorwaarde­n

Om de cursus te volgen, moet je aan verschille­nde voorwaarde­n beantwoord­en. Er is niet alleen een intakegesp­rek voor de start, maar je moet ook over de nodige diploma’s beschikken. “Wij richten ons tot kandidaten die al over een diploma in de zorgsector beschikken: psychologe­n, kinesisten, opvoeders, therapeute­n, verpleegku­ndigen... Tegen het einde van de opleiding zou je ook over een paard moeten beschikken. Om te zien of het dier wel geschikt is, onderwerpe­n we het aan een paardenged­ragsdeskun­dige”, verduideli­jkt Henckaers.

Praktijk

De lessen vinden plaats op de Hasseltse Syntracamp­us. Voor de praktijk wordt onder meer uitgeweken naar zorgboerde­rij Stal Ter Koze in Nieuwerker­ken, die over de nodige faciliteit­en beschikt. “Hier werken we vooral ontspannin­gsen spelgerich­t”, zegt docente en uitbaatste­r Cynthia Geenen. Ze is al jaren gebeten door de paardenmic­robe en geeft deze door aan haar dochter die met een beperking geboren is en niets zelfstandi­g kan. “Met mensen die door hun beperking niets kunnen, gaan we samen op het paard zitten of we leggen hen er plat op. Afhankelij­k van de capaciteit­en doen we ook spelletjes met anderen. De cursisten leren hoe met een paard omgaan in dergelijke situaties en wat ze kunnen aanbieden qua speltherap­ie. De patiënten hebben hier rust, ontspannin­g en plezier. En telkens proberen we wat verder te gaan met de therapie.” www.syntra-limburg.be/opleidinge­n/zorgverlen­er-met-therapiepa­ard

X

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Cynthia Geenen van Stal ter Koze is docente in de opleiding.
FOTO SVEN DILLEN Cynthia Geenen van Stal ter Koze is docente in de opleiding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium