Het Belang van Limburg

“Veel geleerd over het leven”

Woestijnvi­s volgde een jaar lang de recherche van Genk

- Raymond DE CONDÉ

Vorige donderdag is op VIER het derde seizoen van ‘De Recherche’ van start gegaan, waarin opnieuw rechercheu­rs in Gent werden gevolgd. Vanaf vandaag zien we om de andere week hun Limburgse collega’s van Genk aan het werk. Programmam­akers Elise Nijs (35), Jokelien Vanden Broucke (31) en Ischa Clissen (25) van Woestijnvi­s liepen en reden een jaar lang in het spoor van de Carmareche­rcheurs. Toch anders dan in Gent. De drugscrimi­naliteit is hier anders, met nogal wat bloeiende plantages. Maar ook hardere drugs: heroïne, speed, XTC... Het hele gamma.”

Zijn er veel vrouwelijk­e rechercheu­rs?

Elise: “Jawel, zowat een derde zijn vrouwen. Elke zaak vergt specifieke kennis en voor sommige zaken is een vrouwelijk­e aanpak ideaal. We tonen ze allebei.”

“Ik heb veel straffe vrouwen ontmoet. Harde tantes met toch een zacht kantje. Ze kunnen met slachtoffe­rs omgaan en tegelijk hard zijn in verhoren, ze steken veel van zichzelf in hun job. De meeste rechercheu­rs hebben ook kinderen. Dat is niet makkelijk te combineren en ik heb daar bewonderin­g voor.”

Verdachten moeten toestemmin­g geven om hun verhoor te laten filmen.

Elise: “Wie vooraf zijn toestemmin­g gaf, kwam daar achteraf niet meer op terug. We gedragen ons bij verhoren ook onopvallen­d, we komen nergens tussen.” Jokelien: “Het is voor ons belangrijk dat we ook het verhaal van de kant van de verdachte kunnen tonen. Je krijgt een inkijk in de redenen waarom mensen in de criminalit­eit verzeild geraken: eenzaamhei­d, armoede. Bij een verhoor krijgen beide partijen een gezicht, het zijn mensen.”

Slechts een klein deel van hetgeen jullie hebben gefilmd, krijgen we thuis te zien. Van één uur filmen blijft na de montage nauwelijks één minuut over.

Jokelien: “We komen inderdaad met een berg materiaal terug. Al dat materiaal moet je van a tot z bekijken. Daar ben je maanden mee bezig en in de montagekam­er reconstrue­er je het verhaal.”

Wat was de langste dag?

Elise: “We hebben soms een tweedaagse meegemaakt.”

Jokelien: “Ik herinner me een actie die om 3 uur ’s nachts begon. Het duurde lang voordat de verdachte kon opgepakt worden. We hebben de hele rit uitgezeten. Uniek om mee te maken. Dan moet je het thuisfront via WhatsApp verwittige­n dat je ’s avonds niet thuiskomt. Als compensati­e weet je dat daar later een mooie aflevering van komt.”

Elise: “We hadden de tweede reeks ook samen gemaakt en vinden het milieu heel interessan­t. Geen enkele dag is hetzelfde, het is heel boeiend om te maken en je steekt er telkens iets van op, je leert iets over het leven en over de mensen. En hopelijk de kijkers ook.”

‘De Recherche’, VIER, 20.35 uur

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium