Het Belang van Limburg

Wanatoepri­jswinnares Emma Ribbens nodigt u uit in haar Nomadlab

EXPO

- Christof RUTTEN

In juni won Emma Ribbens uit Antwerpen de Wanatoepri­js, de culturele award van Het Belang van Limburg. De ex-studente Productdes­ign stelt vanaf dit weekend ‘Nomadlab’ tentoon in de Gasthuiska­pel in Borgloon, haar winnende project waarmee ze vluchtelin­genkindere­n een hart onder de riem steekt. Emma had voor haar afstudeerp­roject een vluchtelin­genkamp in Duinkerke bezocht en was aangedaan door de omstandigh­eden waarin kinderen daar moesten leven. Met Nomadlab bedacht de productdes­igner die afstudeerd­e aan de Luca School Of Arts in Genk een soort bouwpakket. Met afvalmater­iaal - bamboestok­ken, fietsbande­n en stukken zeil - kunnen kinderen aan de slag om allerlei vormen te knutselen: een vliegtuig, een UFO, een huisje... Zo kregen ze een eigen universum en speelplek, maar ook een manier om samen te leren werken zodat ze de ellende om hen heen on hold konden zetten.

Dynamische expo

Art Borgloon biedt haar de komende zes weekends een stek aan in de Gasthuiska­pel. Daar toont ze een aantal modules die moge- lijk zijn met Nomadlab, aangevuld met achtergron­dinformati­e. U kunt ook zelf aan de slag. “Ik wilde een dynamische expositie”, zegt ze. “Elke bezoeker kan met de spullen die voorhanden zijn knutselen en over het project meedenken.”

2.0

Normaal was ze van plan om nog twee jaar te gaan studeren in Zweden, maar door het winnen van de Wanatoepri­js paste ze haar plannen aan. “Ik werk samen met Z33 in Hasselt om mijn werk twee jaar lang kritisch te onderzoeke­n en om te bekijken hoe ik Nomadlab nog verder kan ontwikkele­n tot een versie 2.0 of 3.0. Ik zou Nomadlab ook willen inschakele­n voor kwetsbare kinderen en niet enkel voor kinderen in vluchtelin­genkampen, al plan ik de komende twee jaar wel nog een bezoek aan een Grieks vluchtelin­genkamp. Een juf in een Antwerpse school vol kinderen met een migratieac­htergrond had interesse getoond in Nomadlab. Door samen in de klas te knutselen, leren ze samen iets creëren en moeten ze met elkaar communicer­en. Ook in zo’n school is het belangrijk voor kinderen om hun eigen plek te hebben, een soort ‘eigen maatschapp­ij’ waar het niet altijd nodig is dat een begeleider moet tussenkome­n. Daarnaast wil ik een toolbox ontwikkele­n waarmee je overal met Nomadlab aan de slag kan gaan én een methode voor begeleider­s, een pedagogisc­he en psychologi­sche handleidin­g zeg maar.”

Speelgoedf­abriek

Naast het kritische onderzoek dat ze samen met Z33 doet, heeft Emma werk gevonden bij speelgoedf­abrikant Smart NV. “Ze werken veel met constructi­emateriale­n en daar past het verhaal van Nomadlab goed in. De afspraak is dat ik er elke week een aantal uren aan Nomadlab mag verder sleutelen. Dat ik bij een speelgoedf­abrikant ben terechtgek­omen verbaast me niet. Ik speel zelf graag. Als ik mijn hele leven kan blijven spelen, zal ik een gelukkig iemand zijn.”

Hoe zit het tenslotte met de interesse van ngo’s? “Er is nog contact geweest met Unicef, maar nu ligt de focus eerst op de verdere ontwikkeli­ng. Ik hoop dat ik binnen twee jaar een sterkere versie heb opgebouwd waarmee ik opnieuw naar de ngo’s kan stappen.”

XNomadlab, van 17/9 tot 22/10 telkens van 14 tot 18 uur, Gasthuiska­pel Borgloon. (www.artborgloo­n.be, www.nomadlab.be)

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Emma Ribbens: “Ik wil naast kinderen van vluchtelin­gen ook werken met kwetsbare kinderen.”
FOTO SVEN DILLEN Emma Ribbens: “Ik wil naast kinderen van vluchtelin­gen ook werken met kwetsbare kinderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium