Het Belang van Limburg

Priester Wim scoort als YouTuber

Hipste pastoor van het land heeft al 1.300 volgers

- Gunter WILLEKENS

Met Wim Simons heeft Herk-deStad misschien wel de modernste kapelaan ter wereld. Pastoor Wim had al een website, hij is actief op Facebook, en nu heeft hij ook een eigen YouTube-kanaal. Lachen is toegelaten, in de kerk van Simons. “Het is de manier om vandaag nog jongeren te bereiken”, aldus mijnheer pastoor, en de bisschop vindt dat best. De aanpak van kapelaan Wim Simons is zeer doeltreffe­nd. Terwijl kerken leeglopen, heeft pastoor Wim op zijn eigen YouTube-kanaal al 1.300 volgers. Een aantal dat in de gemiddelde Limburgse kerk niet eens binnen geraakt. “Als jongeren niet meer naar de kerk komen, dan moeten wij hen als priester opzoeken”, zegt de 35-jarige pastoor. Simons blijkt behalve een bevlogen

Wim SIMONS

prediker ook een talentrijk­e editor te zijn. “Dat monteren kost wel veel tijd, maar ik ben geroepen om dat te doen”, zegt hij. “Ik ben priester geworden, om zo veel mogelijk mensen te bereiken met een goede boodschap.” Hij verpakt die boodschapp­en in grappige beeldfragm­enten die de jongeman achter de kapelaan tonen. Zo vertelt hij hoe hij vroeger wel eens strafstudi­es had, omdat hij het niet eens was met zijn godsdienst­leraar. Of laat hij zijn beminde gelovigen headbangen op een dance-muziekje. Het populairst­e filmpje draagt de titel ‘Priester Wim gaat trouwen’. “Jongeren zien een priester als saai, en grijs. Maar als ze mijn filmpjes zien, denk ik dat ze ook een vrolijke kant van de priester zien”, zegt Wim.

Niet iedereen zal wellicht even opgetogen zijn over de filmpjes van Simons. Het is nog niet zo heel lang geleden, dat ene Urbanus in de ban werd geslagen voor zijn grappige versie over de geboorte van Jezus. Maar de tijden veranderen, en het bisdom bedekt de initiatiev­en van de Herkse kapelaan met de mantel der liefde. “Wim is een jonge priester, en het is lovenswaar­dig dat hij de moderne communicat­ietechniek­en gebruikt”, zegt Tony Dupont van het bisdom Hasselt. “Hij slaagt waar de traditione­le kerk vaak faalt. Hij weet jongeren te bereiken, en dat is een goede zaak. Als sommige mensen moeite hebben met de vorm van zijn boodschapp­en, dan begrijpen wij dat. Maar zo lang de inhoud juist is, kunnen we dit soort van creativite­it alleen maar aanmoedige­n. De kerk wordt hier beter van.” Zo wordt Herk wellicht de meest gelovige stad van Limburg. Eerder al zette priester Wim zijn preken online, op de site www.allesvoora­llen.be. De voorbije zomer pakte een plaatselij­ke frituur nog uit met een kapelaanbu­rger: een cheeseburg­er met bacon, gekruid met een zalige saus. En volgende week, op 23 september, organisere­n priester Wim en zijn jonge volgers een ‘Mea Culpa Party’. “Een jonge deejay heeft een mix van het ‘Weesgegroe­tje’ gemaakt voor de fuif ”, lacht priester Wim. Benieuwd of Jebroer, met ‘Kind van de Duivel’ er ook zal worden aangevraag­d. Té modern moet het wellicht ook niet worden.

Ik ben priester geworden, om zo veel mogelijk mensen te bereiken met een goede boodschap

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium