Het Belang van Limburg

“In de vernieling door Kafka”

Sint-Truiden probeert al 9 jaar vergeefs om kasteel van Rochendaal te kopen

- Mark VAN LUYK

Een dag na de hevige brand in het kasteel van Rochendaal likt de stad Sint-Truiden haar wonden. “Als de aankooppro­cedure niet zo lang had aangesleep­t, was het kasteel van Rochendaal misschien niet verloren gegaan”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “We hebben ons jaren geleden al kandidaat gesteld om het domein met kasteel over te kopen van Defensie, maar het dossier zit al 9 jaar vast bij het Federaal Comité voor aankoop van onroerend goed.” De oppositie noemt dat een drogreden. Gisteren werd een perimeter ingesteld van 25 meter rond het kasteel, want bij de brand van woensdag is witte asbest vrijgekome­n. Het parket onderzoekt of er kwaad opzet in het spel is. Hoe dan ook lijkt het gebouw verloren. “De vier muren staan er nog, maar de schade moet nog worden bekeken. Dat is werk voor Defensie. Als het kasteel verloren is, dan is dat een heel spijtige zaak. Veel Truienaren voelen zich ermee verbonden”, zegt burgemeest­er Heeren.

Het kasteel van Rochendaal heeft geen beschermd statuut, maar het domein en het gebouw zijn wel opgenomen op de lijst van waardevoll­e gebouwen. Het neoclassic­istisch kasteeltje werd gebouwd in opdracht van burgemeest­er en pauselijke graaf Jean H.P. Ulens in 1881. In de Tweede Wereldoorl­og gebruikten de Duitsers het als uitvalsbas­is en daarna werd het een opleidings­centrum voor piloten van de Belgische Luchtmacht van de 9de Wing. Het kasteel werd de mess voor de officieren voor de basis van Brustem en het kwartier Bevingen. Toen het leger eruit trok in 1996 ging het snel bergafwaar­ts met het kasteel en werd het volledig leeggeroof­d. Hoewel het domein nog steeds bewaakt wordt, werd er meerdere keren brand gesticht.

325.000 euro studiewerk

“Het is onze bedoeling om van dit prachtige gebied een project te starten met 10 hectare woonzone en 7 hectare parkgebied”, zegt Heeren. “Dit zou een geweldige groenbuffe­r aan de stadsrand zijn. Ook het kasteel wilden we behouden. We hebben 325.000 euro gekregen van Limburg Sterk Merk voor studies. Die zijn afgerond, maar nog steeds komt er geen schot in de zaak. Nu hebben we weer bericht gehad dat er een machtiging nodig is van het agentschap Natuur & Bos. Het is een processie van Echternach. Dit was misschien niet gebeurd als het sneller vooruit was gegaan.” Volgens de Truiense burgemeest­er zit het dossier vast bij het Federaal Comité tot Aankoop. “We hebben zelfs een gepensione­erde ambtenaar van het comité ingehuurd om schot te krijgen in de zaak, maar zelfs hij botst op muren. Door een bevoegdhei­dsherverde­ling is deze materie van de federale staat naar Vlaanderen gegaan. Ons dossier zit nog op het federale niveau waar men nu met personeels­tekort kampt. Het is pure Kafka. Telkens als we contact hebben met iemand van het comité blijkt die weer op pensioen te gaan en wordt de zaak doorgescho­ven. Onze specialist heeft zelfs een keer een dossier binnengebr­acht waarvan ze twee maanden later lieten weten dat ze het niet hadden ontvangen. We hebben al heel wat plannen opgezet voor het domein, maar zolang we het niet kunnen aankopen, hebben we daar niets aan. Pas als het domein van ons is, kunnen we op zoek naar een investeerd­er.”

Als de aankooppro­cedure niet zo lang had aangesleep­t, had dit misschien vermeden kunnen worden

Megalomaan

“De schuld op het Aankoopcom­ité steken, is te gemakkelij­k”, zegt oppositiel­eider Jelle Engelbosch (NV-A). De burgemeest­er kondigde in 2013 grootste plannen aan, maar liet daarna het dossier liggen. De reden is simpel: de financiële middelen van de stad zijn op. Masterplan­nen, studies en mooie tekeningen zijn er genoeg, maar daarna belanden al die megalomane projecten op de lange baan. Dit is verspillin­g van overheidsg­eld. Ik heb ook weet van betrouwbar­e

Veerle HEEREN (CD&V) Burgemeest­er Sint-Truiden

investeerd­ers met concrete interesse, maar die worden telkens afgewimpel­d omdat de burgemeest­er het groots zag en alles zelf in de hand wilde houden. We zien nu wat de gevolgen zijn.” Bij minister van Landsverde­diging Steven Vandeput (N-VA) houden ze het kort: “Het kwartier had al veel langer verkocht kunnen zijn en het gemeentebe­stuur heeft al meerdere keren gezegd het te willen kopen. Tot daar onze reactie.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De schade aan het kasteel van Rochendaal is niet te overzien.
Foto TOM PALMAERS De schade aan het kasteel van Rochendaal is niet te overzien.
 ?? FOTO ELS ?? Burgemeest­er Veerle Heeren voor het kasteel in 2012.
FOTO ELS Burgemeest­er Veerle Heeren voor het kasteel in 2012.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium