Het Belang van Limburg

ONGEZIEN: 24 cipiers én directrice riskeren zelf celstraf

Cipiers van Vorst ontkennen mishandeli­ng en vernederin­g van gevangenen

- Cedric LAGAST/Dirk COOSEMANS

Het Brusselse parket wil maar liefst 24 cipiers én een directrice van de gevangenis van Vorst voor de rechter dagen, wegens de mensontere­nde behandelin­g van gedetineer­den. Maar de cipiers ontkennen dat ze iets fout deden: “We hebben niemand mishandeld. Ik ben geen racist, maar een fan van de Rode Duivels”. Het Brusselse gerecht voert al sinds 2014 een onderzoek naar de cipiers van de beruchte D-vleugel van de gevangenis: daar waar de nieuwe gedetineer­den arriveren. Onder advocaten bestond al jaren het gerucht dat een kleine groep er gedetineer­den mishandeld­e. Gevangenen zouden geslagen worden, vernederd, en voor het minste opgesloten in de isoleercel. “Er zat iets goed fout in die gevangenis”, zegt Denis Bosquet, voorzitter van het Comité van Toezicht. “Er kwamen heel veel klachten tot bij ons , die we doorspeeld­en aan het parket.”

Na een zoveelste klacht voerde het Brusselse parket in juni 2015 een huiszoekin­g uit in de gevangenis en bij cipiers thuis. Zes mensen werden in verdenking gesteld. Ze werden geschorst. Maar nu het onderzoek is afgerond, wil het parket 25 mensen voor de rechter zien. Voor de duidelijkh­eid: er werken in totaal 350 mensen.

“We hebben een stevig dossier”, zegt magistraat Gilles Dejemeppe. Het merendeel wordt verdacht van de onmenselij­ke behandelin­g van mensen in een kwetsbare positie, omdat er ook gevangenen uit de psychiatri­sche afdeling onder de slachtoffe­rs zijn. In totaal zouden tien gedetineer­den tussen april 2014 en februari 2015 mishandeld zijn. In de zwaarste dossiers riskeren de cipiers tot 15 jaar cel. “Het was de hel”, vertelde ex-gedetineer­de Hugues Scheyven in juli 2015 aan het RTL-journaal. “Ik werd geïntimide­erd, in het gezicht geslagen. Van de 140 dagen dat ik er opgesloten zat, bracht ik 100 dagen door in isolement. Op een avond stormden ze met tien mijn cel binnen. Ze duwden me tegen mijn bed en braken mijn schouder.”

Volgens andere gedetineer­den kende het geweld een racistisch karakter. De groep werd ‘de SS’ers’ genoemd. Marc P. werd als leider aangeduid, en kreeg de bijnaam ‘Hitler’. Zijn rechterhan­d noemden ze ‘de eierkop’, omwille van zijn kaalgescho­ren hoofd.

Made in Belgium

“Onzin, ik ben geen racist”, reageert die laatste, Jean-Yves H., een Waalse cipier uit de buurt van Charleroi. Dat de zin ‘Made In Belgium’ op zijn arm getatoeëer­d staat, is naar eigen zeggen niet om allochtone gedetineer­den te intimidere­n. “Toen de Rode Duivels zich voor het WK in Brazilië 2014 kwalificee­rden, liet ik dat samen met vier andere vrienden tatoeëren. Als eerbetoon.” ‘Hitler’ zou zijn bijnaam gekregen hebben omdat hij een klein postuur heeft en een fijne snor. “We worden beschuldig­d van bendevormi­ng, maar Marc P. en ik staan in verschille­nde ploegen en werken bijna nooit samen.” Het parket bevestigt dat de verdenking van racisme in de eindvorder­ing niet weerhouden is. “Niemand van ons cipiers heeft een gedetineer­de mishandeld”, zegt Jean-Yves H. “Van de duizenden pagina’s die het dossier eerst telde, blijven tegen mij nog twee klachten over. Eén man die beweert dat ik hem sloeg. Maar ik kan bewijzen dat ik die dag met vakantie was. En dan die kerel die beweert dat we zijn schouder braken. Maar vreemd genoeg heeft ook de gevangenis­arts die gebroken schouder niet opgemerkt.” Ook Marco T., het hoofd van de interventi­edienst, ontkent gratuit geweld. “Zijn taak was net om weerspanni­ge gevangenen in bedwang te houden”, zegt advocaat Sven Mary. “Dat deed hij al 25 jaar. Honderden keren ging dat goed. De rechtbank moet nu oordelen of die paar klachten gegrond zijn.”

Directrice

Onder de verdachten is ook de 39jarige directrice M. Ze wordt vervolgd omdat mede door haar beslissing een man uit de psychiatri­sche afdeling in de isoleercel belandde. De man werd onwel, en moest naar het ziekenhuis. “We gaan akkoord dat de situatie in Vorst, zeker in de psychiatri­sche afdeling, mensontere­nd is. Maar dat is niet de verantwoor­delijkheid van mijn cliënte. Zij heeft die beslissing genomen met de middelen die ze tot haar beschikkin­g had”, zegt haar advocaat Dimitri de Béco. “Mijn cliënte heeft nooit geweten wat die 24 anderen deden, laat staan dat ze het goedkeurde of toedekte.”

Op 3 oktober bekijkt de Brusselse raadkamer wie van de 25 verdachten voor de rechter zal moeten verschijne­n.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Verdachten Marc P. (l.), bijgenaamd Hitler, en Jean-Yves H., ‘de eierkop’, met zijn opmerkelij­ke tattoo.
FOTO RR Verdachten Marc P. (l.), bijgenaamd Hitler, en Jean-Yves H., ‘de eierkop’, met zijn opmerkelij­ke tattoo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium