Het Belang van Limburg

Francken ontketent weer polemiek op sociale media

- Yves LAMBRIX

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) heeft opnieuw voor opschuddin­g gezorgd met zijn Facebookpo­st over de aanhouding van 14 mensen in het Brusselse Maximiliaa­npark. Niet het bericht zelf maar de hashtag #opkuisen lokte felle reacties uit, zowel pro als contra. Al dagenlang patrouille­ert de politie in het Brusselse Maximiliaa­npark en het station BrusselNoo­rd. Agenten van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene pakken er af en toe migranten op. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) had vorige week tot die operaties bevolen omdat de toestand in het park niet langer houdbaar is. Momenteel verblijven daar 500 tot 600 illegalen die allemaal willen doorreizen naar Groot-Brittannië. Woensdag hield de politie er op- nieuw een actie. “Vanmorgen 14 mensen aangehoude­n in Maximiliaa­npark en 9 in het Noordstati­on, 3 verklaarde minderjari­gen. Volgens info politie nauwelijks volk in het park”, postte Francken, die zijn bericht afsloot met de hashtag ‘#opkuisen’.

De reacties op sociale media lieten niet op zich wachten. “Laat het protest tegen deze smerige taal luid en krachtig zijn. Degoutant. En dat voor de populairst­e politicus van Vlaanderen”, reageerde Groen-Kamerlid Wouter Devriendt. PVDA-voorzitter Peter Mertens vindt dat we “nooit mogen tolereren dat een staatssecr­etaris het woord ‘opkuisen’ gebruikt voor mensen op de vlucht.” Viroloog Marc Van Ranst noemt het woordgebru­ik “intriest” en “van Vlaams Blok-niveau.” Groen lanceerde een oproep op Twitter: “Tweet een foto van je rommel en maak #opkuisen trending om het hem te laten herinneren.” Dat hebben velen gedaan.

Linkse puinhopen

Francken heeft gisteren scherp gereageerd. “Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens”, aldus het N-VA-kopstuk. “Zo hopeloos is links tegenwoord­ig. Het enige wat ze kunnen, is mijn woorden bewust misbegrijp­en en misinterpr­eteren. Op de inhoud? NIETS. NUL. NADA. Ik blijf de problemen en hun puinhopen opkuisen. Niet de mensen. Nooit de mensen.”

 ?? Foto BELGA ?? Een bericht van Theo Francken (N-VA) zorgt weer voor polemiek.
Foto BELGA Een bericht van Theo Francken (N-VA) zorgt weer voor polemiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium