Het Belang van Limburg

Jeugd vraagt aandacht voor psychisch welzijn

Vlaamse jeugdraad vroeg aan 800 jongeren waar ze wakker van liggen

- Timmie VAN DIEPEN

De jeugd van tegenwoord­ig maakt zich vooral zorgen om haar eigen mentale welzijn, onderwijs en natuur & milieu. Dat blijkt uit een grootschal­ige bevraging van de Vlaamse Jeugdraad bij 800 jongeren tussen 12 en 25 jaar. De Lommelse leraar en scoutsleid­er Bram Jansen (25) voerde zo’n 50 gesprekken en wil dat het beeld van een ongeïntere­sseerde generatie wordt bijgesteld. “De jeugd is niet onverantwo­ordelijk of lui. Integendee­l.”

BRUSSEL/LOMMEL -

Waar liggen de jongeren vandaag wakker van? Met die vraag gingen vrijwillig­ers van de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering voor alles wat jongeren aanbelangt, afgelopen zomer op pad. Het Touristen-project trok niet alleen naar jeugdkampe­n en speelterre­inen, maar ook naar de Gay Pride en projecten die werken met jonge vluchtelin­gen. In totaal werden 798 jongeren uit alle lagen van de bevolking diepgaand ondervraag­d.

Facebook

“Wat mij opviel was dat zelfs jonge kinderen bezig zijn met het mentale welzijn”, zegt Bram Jansen, die met zo’n 50 jongeren in gesprek ging. “De jongste kinderen vroeg ik een tekening te maken van een machine die ons leven zou kunnen verbeteren. Iemand tekende een machine die pilletjes kan maken om ons beter te laten voelen. Een ander kind maakte een machine die kon zien hoe we ons voelen en die vervolgens filmpjes maakte om ons op te beuren.”

Dat zelfs jonge kinderen zich zorgen maken over onze geestelijk­e gezondheid, heeft volgens Jansen veel te maken met Facebook en andere sociale media. “Je ziet er enkel positieve verhalen. Het is een wedstrijd om aandacht. ‘Kijk hoe goed ik mij voel’. Je ziet er geen mensen die vertellen over hun ouders die gescheiden zijn of hun lief dat het heeft uitgemaakt, omdat ze bang zijn voor de reacties. De drempel om over problemen te praten wordt zo alleen maar groter. Veel jongeren weten niet meer waar naartoe met hun gevoelens. En ze kennen ook de mogelijkhe­den niet, want die zijn er wel degelijk.”

Als reactie liet minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gisteren al weten dat hij 1 miljoen extra zal investeren in vroegdetec­tie en -interventi­e, bovenop de al voorziene 1,3 miljoen euro. Dat is belangrijk, want drie kwart van alle psychische stoornisse­n ontstaat voor het 25ste levensjaar.

Mobiliteit

Andere thema’s waar jongeren zich zorgen over maken, zijn onderwijs, natuur & milieu en mobiliteit. “In het onderwijs verwachten de jongeren meer begeleidin­g en uitleg. Waar dienen de vakken voor die ze krijgen? Wat is de finaliteit van hun opleiding? Er is niemand die hen dat vertelt.” “Wat natuur en milieu betreft, maken jongeren zich zorgen om wat ze zien in de media. Ze zijn vooral verrast dat de volwassene­n waar ze naar opkijken er niets aan doen.” Mobiliteit stond niet in de Vlaamse top 10, maar kwam in Limburg wel veelvuldig naar voor. “Vooral bij de oudere groep is er veel onvrede over de slechte ontsluitin­g”, zegt Jansen. “Ik ben zelf woensdag nog 2,5 uur onderweg geweest van Lommel naar Brussel. Waar je ook naartoe wil: het duurt zo lang vanuit Limburg. Het uitblijven van de Noord-Zuidverbin­ding, het gebrek aan openbaar vervoer, ook jongeren praten daar veel over.”

Advies aan regering

Volgens Jansen toont de bevraging in ieder geval aan dat de jeugd van tegenwoord­ig wel degelijk geëngageer­d is en geeft om de

 ?? Foto HBVL ?? De jongeren van De Touristen (foto) gingen aan andere jongeren vragen waar ze wakker van liggen. Links op de foto, zittend met bril: Bram Jansen uit Lommel.
Foto HBVL De jongeren van De Touristen (foto) gingen aan andere jongeren vragen waar ze wakker van liggen. Links op de foto, zittend met bril: Bram Jansen uit Lommel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium