Het Belang van Limburg

VAARWEL CD, HALLO SPOTIFY

Betaalde streaming officieel groter dan fysieke muziekverk­oop

- Joey BOUGARD

Ik ben ervan overtuigd dat de streamingm­arkt groter wordt dan die van de cd ooit geweest is Olivier MAETERLINC­K Belgian Entertainm­ent

Associatio­n (BEA)

Uw cd-collectie mag stilaan richting rommelmark­t: voor het eerst is er in ons land meer muziek gestreamd of gedownload via betalende muziekplat­formen dan dat er cd’s of vinylplate­n verkocht werden. Dat blijkt uit de halfjaarre­sultaten van BEA, de sectorfede­ratie van de Belgische muziekindu­strie. De muziekverk­oop in ons land stijgt bovendien voor het derde jaar op rij, dit keer met bijna zes procent. Met dank aan streaming. Even de cijfers: betalende abonnement­en voor streamingp­latformen als Apple Music, Deezer en Spotify brachten in het eerste halfjaar zo’n 25,3 miljoen euro in het laatje, een omzetgroei van 40 procent. De verkoop van cd’s zorgde dan wel nog steeds voor een omzet van bijna 21 miljoen euro, toch werden er zo’n 14,6 procent minder schijfjes verkocht in vergelijki­ng met vorig jaar. Dat betekent dat de Belg voor het eerst meer betalend digitaal naar muziek geluisterd heeft dan dat hij cd’s of vinyl kocht. Samen met legale downloads - goed voor 7 miljoen euro omzet - zorgt streaming voor zo’n 56 procent van de totale inkomsten. En dat terwijl vorig jaar cd’s, vinyl en dvd’s nog de helft van de taart uitmaakten. Die groeispurt van streamingd­iensten zorgt ervoor dat de omzet van verkochte muziek voor het derde jaar op rij stijgt: met 5,8 procent, tot een totale omzet van 57 miljoen euro.

“Die groei blijkt duurzaam”, zegt Olivier Maeterlinc­k van BEA Music, de sectorfede­ratie van de Belgische muzieksect­or. “Zeker omdat het grootste deel van die taart - streaming - nog steeds een groeiende industrie is, in tegenstell­ing tot de cd.”

Achterstan­d

De Belgische muziekindu­strie reageert dus voorzichti­g positief, al gaapt er wel een fameuze achterstan­d tussen België en de buurlanden. “Kijk naar Nederland: daar brengt de streamingm­arkt vijf keer zoveel op, en zijn de fysieke en downloadma­rkt ondertusse­n kleiner dan de Belgische. En dat terwijl de Belgische muziekmark­t maar een derde kleiner is dan de Nederlands­e.” Daardoor heeft het grootste streamingp­latform Spotify - in tegenstell­ing tot concurrent­en Deezer en Apple Music - nog steeds geen lokaal portaal waarop het Belgische artiesten meer in de kijker kan zetten. “Een aderlating, zeker voor lokaal gerichte artiesten. Terwijl artiesten als Stromae of Dimitri Vegas & Like Mike hun mannetje staan in streamingl­and, worden artiesten die in het Nederlands zingen niet of nauwelijks opgepikt in de internatio­naal gerichte afspeellij­sten van Spotify. Dat zorgt ervoor dat die artiesten nog steeds erg afhankelij­k zijn van de fysieke verkoop.” Vanwaar die achterstan­d? “Die is historisch gegroeid: in Nederland was er al Spotify in 2010, terwijl wij tot 2012 hebben moeten wachten. Daarnaast heeft het ook langer geduurd dan elders voor de smartphone - het apparaat waarlangs het meest muziek gestreamd wordt alom present was. Daarnaast kiezen mensen nu eenmaal hun favoriete muziekdrag­er naargelang hun smaak: voor veel Belgen is muziek duidelijk nog iets fysiek.”

Viva vinyl

Opvallend: fysieke muziekverk­oop mag in zijn geheel dan wel terugvalle­n, vinyl heeft weer zijn plaats opgeeist. De verkoop van vinyl stijgt zelfs nogmaals met 26 procent tot een omzet van zo’n 3,4 miljoen euro, of zes procent van de totale muziekverk­oop. “Al blijft het een nicheprodu­ct. In de hoogdagen van vinyl werden er in België 12 miljoen platen per jaar verkocht, dit jaar zullen er dat zo’n 600.000 stuks zijn”, zegt Maeterlinc­k. “Al blijft het mooi meegenomen, zeker omdat het een mooi product is en aantrek heeft bij een muziekminn­end en opvallend jong publiek. Oudere muzieklief­hebbers die vroeger hun vinyl inruilden voor cd’s, zijn toch minder geneigd om hun platenspel­er weer af te stoffen.”

Alles in je broekzak

Het tij lijkt nu echter definitief gekeerd in het voordeel van het digitale. “Het is wel duidelijk dat streaming hier is om te blijven”, besluit Maeterlinc­k. “En ik ben ervan overtuigd dat die markt groter gaat worden dan die van de cd ooit was. Net omdat we zien dat mensen die nooit bereid waren om veel geld aan muziek uit te geven, en hun cd’s illegaal kopieerden of uitleenden in de bibliothee­k, nu wel bereid zijn om tien euro per maand te betalen. Voor die peulschil hebben ze alle muziek die ze willen in hun broekzak steken.”

 ??  ?? Omzet 2016: 24,48 miljoen Omzet 2017: 20,91 miljoen (cijfers voor eerste semester)
Omzet 2016: 24,48 miljoen Omzet 2017: 20,91 miljoen (cijfers voor eerste semester)
 ??  ?? Omzet 2016: 17,96 miljoen Omzet 2017: 25,30 miljoen
Omzet 2016: 17,96 miljoen Omzet 2017: 25,30 miljoen
 ??  ?? (in miljoen euro)
(in miljoen euro)
 ??  ?? Omzet 2016: 7,94 miljoen Omzet 2017: 6,84 miljoen
Omzet 2016: 7,94 miljoen Omzet 2017: 6,84 miljoen
 ??  ?? Omzet 2016: 2,66 miljoen Omzet 2017: 3,36 miljoen
Omzet 2016: 2,66 miljoen Omzet 2017: 3,36 miljoen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium