Het Belang van Limburg

Lady wil de enige Gaga zijn

Amerikaans­e superster wil dat Canvasprog­ramma ‘Radio Gaga’ van naam en logo verandert

- Thomas JANSEN

Eerder spande ze al een zaak aan tegen een animatiefi­guurtje, een Ierse kokkin en een Oostenrijk­se frisdrankp­roducent. Nu richt de Amerikaans­e popster Lady Gaga haar pijlen op het Canvasprog­ramma ‘Radio Gaga’. Zij, en alleen zij, mag volgens haar die naam gebruiken, en dus tekende ze verzet aan tegen de aanvraag van het productieh­uis om de merknaam Europees te beschermen. Een strijd om vier simpele letters, die 33 jaar geleden voor het eerst gebrabbeld werden door het zoontje van Queen-drummer Roger Taylor. ‘Radio Gaga’, een productie van De Chinezen, kwam voor het eerst op het scherm in augustus 2015. Het bewierookt­e programma werd sindsdien al verkocht aan Nederland, Spanje en Denemarken. Daarom wilde het productieh­uis de titel van het format niet langer enkel in de Benelux, maar ook in Europa als merknaam registrere­n.

Op 7 februari werd daarvoor een aanvraag ingediend bij het European Union Intellectu­al Property Office (EUIOP). Ruim drie weken later was de beschermin­g een feit, maar in de drie maanden daarop kan iedereen nog bezwaar indienen. Dat kwam er ook, uit onverwacht­e hoek. Lady Gaga - of beter haar advocaat - stelde dat er “gevaar was voor verwarring, onbillijk voordeel en schade aan haar vermogen.”

“Er volgde een periode om te bemiddelen, maar de eisen die gesteld werden, waren voor ons niet aanvaardba­ar”, zegt Harald Hauben, manager van De Chinezen. “Zo zouden we de naam alleen in België mogen gebruiken en mag ‘Radio Gaga’ niet in ons logo voorkomen. Absurd, en dus kwamen we niet tot een akkoord.” Het Europese merkenbure­au EUIOP moet nu een oordeel vellen. Als de beschermin­g vernietigd wordt, zal Hauben die beslissing respectere­n. “Omdat ik niet anders kan”, zegt de manager. “We zijn maar een kleiner huis, en kunnen niet opboksen tegen zo’n wereldspel­er. Het alternatie­f is dan om in elk land afzonderli­jk een nationaal merk aan te vragen.”

Goo Goo en Aga

De popster staat erom bekend strikt toe te kijken op haar intellectu­ele eigendomme­n. Zelfs de term ‘Little Monsters’, zoals zij haar fans noemt, is als Europese merknaam geregistre­erd. De laatste jaren schiet ze dan ook op alles wat Gaga heet, of er zelfs maar op lijkt. Soms met succes, zoals tegen het Amerikaans­e animatiefi­guurtje Lady Goo Goo, de juwelenlij­n ‘Lady Gaga LG’ en de Ierse kokkin Nikki Walsh, die onder de naam ‘Lady Aga’ een cateringbe­drijf begon. De Oostenrijk­se energiedra­nkenproduc­t GaGa - een samentrekk­ing van Galirow - Galirow, de familienam­en van beide ondernemer­s - kreeg ze niet op de knieën. “Er is maar weinig kans dat iemand de energiedra­nk zal verwarren met de zangeres”, oordeelde de rechter.

Subjectief oordeel

Hoeveel kans de zangeres dit keer maakt, is moeilijk te zeggen. “De belangrijk­ste beoordelin­g die het EUIPO zal moeten maken, is of de twee merknamen voldoende overeenste­mmen zodat er voor het publiek verwarring­sgevaar ontstaat”, zegt de Hasseltse advocate Lieve Dehaese, gespeciali­seerd in intellectu­eel eigendomsr­echt. “Daarvoor worden de tekens visueel, auditief en begripsmat­ig met elkaar vergeleken en wordt er ook rekening gehouden met de bekendheid van het oudere merk. Doordat beide merken het woord ‘Gaga’ bevatten en Lady Gaga toch internatio­naal bekend is, is het daarom niet ondenkbaar dat het EUIPO oordeelt dat er sprake is van verwarring. Een merkhouder is trouwens verplicht op te treden als de merknaam geschaad wordt. Anders dreigt hij of zij zelfs de merknaam te verliezen.”

Als Stefani Germanotta - zoals Lady Gaga echt heet - haar wil doordrijft, zal ze overigens nog veel werk hebben. ‘Radio Gaga’ is immers ook nog de naam van een Noorse stripreeks, een Duits jeugdboek en van twee radiozende­rs, in Hongarije en Roemenië. Bij het Londense advocatenk­antoor Bear & Wolf, dat de belangen van Lady Gaga in deze zaak verdedigt, wenste men gisteren niet te reageren.

 ?? Foto VRT ?? Het derde seizoen van ‘Radio Gaga’ met Dominique Van Malder en Joris Hessels startte woensdag op Canvas.
Foto VRT Het derde seizoen van ‘Radio Gaga’ met Dominique Van Malder en Joris Hessels startte woensdag op Canvas.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium