Het Belang van Limburg

Russen spelen oorlogje

-

Gisteren was de officiële start van het oorlogsspe­l Zapad 2017 (Westen 2017), waaraan duizenden militairen, vliegtuige­n, schepen en radars van Wit-Rusland en Rusland deelnemen. Het ‘slagveld’ strekt zich uit van Wit-Rusland tot de Baltische Zee en de Russische exclave Kaliningra­d , die geprangd zit tussen Polen en Litouwen. Officieel nemen minder dan 13.000 militairen deel aan de oefening, waardoor de Russen volgens de Documenten van Wenen van de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE), niet verplicht zijn om pottenkijk­ers van de NAVO toe te laten. Merkwaardi­g genoeg heeft Wit-Rusland wel enkele observator­en uitgenodig­d. De NAVO schat dat zo’n 100.000 militairen betrokken zijn bij de manoeuvres.

Scenario

Het scenario voor het oorlogsspe­l zit zo in mekaar: extreme elementen dringen Kaliningra­d en WitRusland binnen. Die milities krijgen de steun van de buurstaten Wesbaria en Lubenja die wapens en technische bijstand verlenen. Niet bestaande landen, maar voor de NAVO-strategen is duidelijk dat het om Litouwen en Letland gaat. Volgens Zapad 2017 slaan Rusland en Wit-Rusland terug om de aanval te stoppen. De Russen zouden vooral willen testen hoe ze op korte tijd grote aantal soldaten op de been kunnen brengen.

Hoewel de Russen volhouden dat de oefening enkel bedoeld is om het defensieve karakter van beide legers te testen, wijzen Westerse critici erop dat een inval in enkele NAVO-lidstaten (de Baltische staten en Polen) in het scenario is ingeschrev­en. Een bewuste provocatie van Rusland, zo klagen de strategen in Brussel. Een “agressief manoeuvre tegen het Westen”, zegt de Litouwse president Dalia Grybauskai­té. Haar minister van Defensie Raimundas Karoblis, zei in een gesprek met het agentschap Reuters dat de Balten zich terecht zorgen maken: “We kunnen niet totaal kalm blijven. Er staat een groot buitenland­s leger opgesteld nabij het Litouwse grondgebie­d.”

Paard van Troje

Generaal Ben Hodges, de bevelhebbe­r van het Amerikaans­e leger in Europa, vreest dat Rusland de oefeningen zal gebruiken als een ‘paard van Troje’ om ‘uitstapjes’ te doen in Polen en de Russischta­lige gebieden in de Baltische landen. De Russen wijzen erop dat Zapad 2017 al de vierde keer sinds het uiteenvall­en van de Sovjetunie de oorlogsspe­len organiseer­t. Sinds 2013 is het klimaat in de regio echter zwaar verslechte­rd, met de Russische annexatie van de Krim, het gestook van Moskou in oostelijk Oekraïne en de agressieve­re opstelling van de Russische president Vladimir Poetin. Vooral de Baltische staten, die belangrijk­e Russische minderhede­n kennen, en de oostelijke EU-lidstaten bekijken de Russische manoeuvres met grote argwaan. De Oekraïense regering vreest dan weer dat de oefening een opwarmertj­e is voor een nieuwe Russische aanval op haar land.

Volgens Moskou is de “Russische bedreiging” een hersenspin­sel van het Westen”. Rusland kaatst de bal terug en wijst erop dat Westerse militairen deelnemen aan het internatio­nale manoeuvre ‘Rapid Trident’ in Oekraïne, volgens Moskou een van de vele Westerse provocatie­s richting Rusland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium