Het Belang van Limburg

Trump blaast weer warm en koud tegelijk

-

Na een relatief lange adempauze heeft de Amerikaans­e president Donald Trump zich weer van zijn vertrouwde kant laten zien. Hoewel de Democratis­che minderheid luid rondtoeter­den dat ze met de president een deal hadden gesloten over de ‘Dreamers’, de jonge, illegale asielzoeke­rs, ontkende Trump dat meteen in alle toonaarden. “Vorige nacht is er geen deal bereikt over DACA”, schreef Trump op Twitter. DACA verwijst naar het besluit van zijn voorganger Barack Obama die de jonge asielzoeke­rs beschermin­g tegen uitwijzing bood. Volgens de Democratis­che leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer waren ze het woensdag tijdens een dinertje met de president eens geraakt over de beschermin­g van de Dreamers. Na forse kritiek van zijn Republikei­nse partijgeno­ten kwam Trump op de beslissing terug. Volgens de president en zijn Republikei­nse achterban moet de beschermin­g van de Dreamers ingebed worden in een groter plan, dat onder meer voorziet in de bouw van de muur op de grens met Mexico.

Het is tekenend voor Trump die koud en warm blaast over het lot van de Dreamers. Zijn achterban wil een harde aanpak van migranten, een thema waarmee Trump overigens de verkiezing­en heeft gedomineer­d. In enkele andere tweets nam Trump het op voor de jonge asielzoeke­rs.

Vorige week verraste Trump zijn Republikei­nse medestande­rs op onaangenam­e wijze door een akkoord te sluiten met de Democraten over de het optrekken van het schuldenpl­afond. Zonder een dergelijk akkoord dreigde de federale staat op droog zaad te geraken waardoor de salarissen niet betaald kunnen worden en de nationale parken dicht moeten. Tot begin december kan de Amerikaans­e staat nu zijn verplichti­ngen nakomen. Er zat haast achter, want de heropbouw na de doortocht van de orkanen Harvey en Irma slorpt miljarden op. De Republikei­nse partijleid­ers Paul Ryan en Mitch McConnell keken beteuterd toe toen Trump de deal met de Democraten in het Oval Office aankondigd­e. Zelfs Trumps eigen minister van Financiën, Steven Mnuchin, was buiten de overeenkom­st gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium