Het Belang van Limburg

‘Derde poolgebied’ dreigt op te drogen

-

Tegen het eind van deze eeuw zullen de gletsjers in Azië zeker een derde van hun watermassa verloren hebben. Hierdoor komt de watervoorz­iening voor miljoenen mensen in het gedrang. Hoofdoorza­ak van die inkrimpend­e rivieren van ijs is uiteraard de opwarming van de aarde, zo luidt de onheilspel­lende conclusie van een groep wetenschap­pers in het vakblad ‘Nature’.

De hoge plateaus in Azië, met onder meer het Himalayage­bergte, worden omwille van hun vele gletsjers ook wel het derde poolgebied genoemd. Ze bevatten de onvoorstel­bare hoeveelhei­d van 5.000 gigaton ijs, waarmee je twee miljard olympische zwembaden zou kunnen vullen. Deze gletsjers zijn de bron van de grootste rivieren ter wereld, zoals de Brahmaputr­a, de Ganges en de Indus. Het leven van honderden miljoenen mensen hangt af van deze rivieren, die er drinkwater en water voor de irrigatie uit putten.

Let wel: dit is de meest optimistis­che voorspelli­ng die uitgaat van een opwarming van de aarde met 1,5 graden. Dit ambitieuze doel is vastgelegd tijdens de Klimaatcon­ferentie van Parijs (2015). Nu al is het op aarde 1 graad warmer dan in het pre-industriël­e tijdperk. Helaas gaat de opwarming in die hoger gelegen berggebied­en sneller dan in de rest van de wereld. Een gemiddelde globale opwarming van 1,5 graad betekent voor het Aziatische hooggeberg­te een opwarming met 2,1 graden.

Tegen 2050 zou het afsmelten van de gletsjers zijn hoogtepunt bereiken, waardoor stroomafwa­arts in de grote rivieren meer overstromi­ngen dreigen. Na 2050 zou steeds minder smeltwater zijn weg naar de grote rivieren vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium