Het Belang van Limburg

Het zand is bijna op

Wetenschap­pers waarschuwe­n voor wereldwijd tekort van het ‘nieuwe goud’

- Jens VANCAENEGH­EM

Op stranden en in de woestijn: overal vind je zand. En toch dreigt een groot tekort, waarschuwe­n wetenschap­pers in het tijdschrif­t Grote boosdoener is de wereldwijd­e bouwwoede, die de vraag naar de grondstof exponentie­el heeft doen toenemen. “Ook in België zal tegen 2100 het meest waardevoll­e zand uitgeput zijn”, zegt onderzoeks­ter Vera Van Lancker.

‘Science’.

Zonder zand stuikt onze samenlevin­g als een kaartenhui­sje in elkaar. Het zit in het schermpje van uw smartphone, in het glazen flesje waaruit u uw bier drinkt en zelfs in de tandpasta waarmee u ’s ochtends uw tanden poetst. Maar bovenal zit het in beton en asfalt, de bouwstenen van onze steden. Voor beton alleen gebruikte de mens in 2012 wereldwijd liefst 30 miljard ton zand. Genoeg om een muur te bouwen van 27 meter hoog en 27 meter breed, de hele evenaar rond. Nu steeds meer mensen in steden gaan wonen, stijgt de vraag exponentie­el. Sinds 1950 is de bevolking in de steden geëxplodee­rd van 746 miljoen naar 4 miljard. Een cijfer dat alleen zal toenemen. Wetenschap­pers waarschuwe­n daarom dat er een groot tekort dreigt als we tegen het huidige tempo zand blijven ontginnen. Omdat woestijnza­nd niet geschikt is voor de meeste industriël­e toepassing­en. “Die zandkorrel­s zijn door de wind afgerond”, zegt Nick Meynen, die in zijn boek Frontlijne­n een volledig hoofdstuk wijdde aan zand. “Beschouw het als kleine knikkertje­s. Probeer daar maar eens een toren van te bouwen. Dat kleeft niet.”

En dus zoeken bedrijven de grondstof elders: langs rivieren, op stranden en in zee. Decennia geleden waren er meer mijnen landinwaar­ts, maar die zijn stilaan uitgeput. Ook in België. Daarom wordt hier massaal zand afgeschraa­pt van de zandbanken in de Noordzee. Moeilijke vraag. Er bestaan geen internatio­nale cijfers over de voorraden. Maar over één ding is iedereen het eens: ze zijn eindig. Zand ontstaat door verwering van gesteenten, een proces dat héél lang kan duren. “We ontginnen wereldwijd twee keer meer zand dan erbij komt”, zegt Meynen. Ook in België zal er een moment komen waarop het zand op is. Volgens prognoses van de FOD Economie is 2100 een scharnierm­oment. “Dan zal de grootste brok van het economisch meest waardevoll­e zand in de Noordzee ontgonnen zijn”, zegt Vera Van Lancker, wetenschap­pelijk medewerkst­er van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen. “Dan heb ik het over het zand met een grove korrel, het interessan­tst voor de industrie. Van het fijne zand hebben we nog meer liggen.” Een kilo goud is uiteraard stukken duurder dan een kilo zand. In de doe-het-zelfzaak kan je voor een paar euro 25 kilo op de kop tikken, terwijl je voor een kilo goud 36.000 euro betaalt. Het punt is dat die prijs bij schaarste fel de hoogte kan inschieten. “In Singapore zitten ze bijvoorbee­ld met een acuut zandtekort”, zegt Meynen. “Het land heeft dat zand nodig om te blijven groeien. In een halve eeuw tijd is het 22 procent groter geworden door zand op te hopen. Als gevolg daarvan is de prijs in een paar jaar tijd gestegen van 2 naar 190 dollar per ton. Op een bepaald moment was een kilo zand er zelf duurder dan een liter ruwe olie.”

De zandwinnin­g uit rivieren, stranden en de zeebodem heeft volgens wetenschap­pers een grote impact op ecosysteme­n en de dieren die er leven. Het maakt steden langs de kust ook kwetsbaard­er voor overstromi­ngen en stormen. De grote vraag werkt zelfs illegale handel in de hand. In India is bijvoorbee­ld een heuse zandmaffia opgestaan. “Een van de machtigste en gewelddadi­ge criminele organisati­es in het land”, aldus wetenschap­pers. “Er zijn al honderden mensen gestorven in zandoorlog­en.” In België zal het zo’n vaart niet lopen, vooral omdat de ontginning strikt gereguleer­d is. “Al bestaat er nog grote onzekerhei­d in hoeverre we zandbanken kunnen afschrapen”, zegt Van Lancker. “Nu functioner­en die als golfbreker, maar als je die afgraaft gaan golven zich anders gedragen.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium