Het Belang van Limburg

Tankstatio­ns hebben het steeds moeilijker

Omzet daalde sinds 2014 met ruim een kwart

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het wordt steeds moeilijker om een tankstatio­n leefbaar en rendabel te houden. Dat blijkt uit het jaarversla­g over 2016 van de federatie van de voertuigen­sector TRAXIO. De omzet van de Belgische tankstatio­ns kromp van 2014 tot eind 2016 van bijna 6 miljard euro tot bijna 4,5 miljard euro.

BRUSSEL -

Als tankstatio­ns nog een toekomst willen hebben, dan zullen ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Dat is het advies van sectororga­nisatie Traxio aan de bijna 3.400 tankstatio­ns die ons land vandaag rijk is. “Het traditione­le tankstatio­n heeft afgedaan. Tankstatio­ns moeten inzetten op diversific­atie om het dalende verbruik van koolwaters­toffen tegen te gaan”, aldus woordvoerd­er Philippe Decrock van Traxio. De Belgische tankstatio­ns boekten in 2016 een omzet van net geen 4,5 miljard euro, zo blijkt uit het jaarversla­g van Traxio op basis van cijfers van de Federale Overheidsd­ienst Economie. In 2014 bedroeg de omzet nog bijna 6 miljard euro. In amper drie jaar tijd verloor de sector dus goed een kwart van zijn zakencijfe­r. Tegelijk moest die omzet verdeeld worden over een stijgend aantal tankstatio­ns. Eind 2015 telde ons land bijna 3.400 tankstatio­ns, een jaar eerder waren er dat nog bijna 3.200. De markt van de servicesta­tions in België is nochtans erg competitie­f. Nergens in de ons omringende landen vind je zo veel tankstatio­ns op zo kleine afstand van elkaar.

Uitdaginge­n

De daling van de omzet van de tankstatio­ns heeft verschille­nde oorzaken. Om te beginnen is er de daling van de verkoop van diesel ten gevolge van de dalende verkoop van dieselwage­ns. Ook de brandstofp­rijzen spelen een rol. Als de brandstofp­rijs daalt, daalt ook de omzet. Ook het feit dat auto’s almaar zuiniger worden, heeft een impact. Bovendien liep ook de grenstrafi­ek terug met de invoering van de benzine E10. Klanten verkiezen vaak nog de oude Euro 95 die in België niet langer verkrijgba­ar is. “Tenslotte blijken ook transportb­edrijven minder in België te tanken”, aldus Philippe Decrock.

Toch zal de wereld de komende jaren voor de servicesta­tions nog ingrijpend­er Philippe DECROCK

Traxio veranderen. Terwijl de sector voor grote investerin­gen staat, onder meer met het plaatsen van aardgaspom­pen en elektrisch­e laadpalen, zal het er vooral op aan komen de klant over de vloer te krijgen. “Als tegen het jaar 2025 of 2030 een kwart van de verkochte auto’s elektrisch wordt aangedreve­n, zal dat op de sector een enorme impact hebben”, aldus Philippe Decrock. “Elektrisch­e wagens zullen immers vooral thuis en op het werk worden opgeladen. Het zal de kunst zijn om al die mensen toch in een tankstatio­n te krijgen.”

Het toverwoord daarbij is diversific­atie. “Vandaag is ruim de helft van de omzet van de tankstatio­ns afkomstig van de shop”, legt Philippe Decrock uit. “De traditione­le benzinepom­p zal daarbij omgeschake­ld worden naar een servicezon­e waar klanten hun auto kunnen laten wassen, waar ze een maaltijd kunnen nuttigen,een broodje kunnen kopen of waar ze last minute enkele boodschapp­en kunnen doen.”

Het traditione­le tankstatio­n heeft afgedaan. Tankstatio­ns zullen moeten inzetten op diversific­atie

 ?? FOTO BDW ?? Zuinigere wagens en de dalende verkoop van diesel maakt het de tankstatio­ns moeilijk.
FOTO BDW Zuinigere wagens en de dalende verkoop van diesel maakt het de tankstatio­ns moeilijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium