Het Belang van Limburg

Ryanair breidt niet uit in Zaventem: “Simpelweg te duur”

-

De Ierse budgetvlie­ger Ryanair zal volgende zomer zes routes toevoegen vanop de luchthaven van Charleroi. Op Brussels Airport komt er voorlopig geen verdere uitbreidin­g. “De luchthaven was te duur”, zei personeels­directeur Eddie Wilson gisteren tijdens een persconfer­entie in Brussel. Voorts kreeg het Ryanair-personeel van het Europees Hof te horen dat het niet automatisc­h onder de Ierse arbeidswet­geving hoort te vallen.

BRUSSEL -

De geluidspro­blematiek op de luchthaven in Zaventem speelt ook een rol, maar de beslissing om geen extra vluchten toe te voegen in Brussel, heeft eerst en vooral te maken met geld. “Commerciël­e redenen: het was te duur”, zei Wilson onomwonden.

“We zitten elk jaar samen met luchthaven­s en soms komen we niet tot een overeenkom­st”, voegde de Ryanair-personeels­directeur toe. Hij benadrukte dat er een goede verstandho­uding is met de luchthaven. “Hopelijk lukt het volgend jaar wel.”

De beslissing betekent dat Ryanair ook in het komende zomerseizo­en 15 bestemming­en zal aanbieden vanop Brussels Airport.

Charleroi

Op Charleroi komen er wel zes bestemming­en bij: Lissabon (Portugal), Malta, Napels (Italië), Plovdiv, Varna (beide Bulgarije) en Wroclaw (Polen). In totaal, dus beide luchthaven­s samen, zal Ryanair vanuit België 100 bestemming­en aanbieden tijdens het zomerseizo­en 2018. Die zouden goed zijn voor ongeveer 8,7 miljoen passagiers op jaarbasis.

België boven

Nog raakte gisteren bekend dat Ryanair-werknemers naar de rechter kunnen stappen in het land waar ze het belangrijk­ste deel van hun arbeidspre­staties leveren. Dat oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie in een zaak van zes gewezen Ryanair-stewardess­en die als thuisbasis de luchthaven van Charleroi hadden. Volgens de contracten van de zes vielen ze onder Iers recht – de hoofdzetel Ryanair ligt in Dublin –, maar het Europees Hof van Justitie oordeelde dat die bepaling ongeldig was. Het is aan de nationale rechter om die plaats te bepalen, maar “de thuisbasis van de werknemer vormt daarbij een belangrijk­e aanwijzing”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium