Het Belang van Limburg

Zelden opgestegen, altijd gevlogen

HOUTHALEN-HELCHTEREN

- Sue SOMERS

Een leven lang heeft Jos Clissen tussen de vliegtuige­n doorgebrac­ht. Eerst als beroepsmil­itair in KleineBrog­el, waar hij als mecanicien-wapenmaker werkte aan de schietstoe­len van de F16’s, later als voorzitter van de Pampa Modelfight­ers, een modelbouwv­liegclub. ‘Vliegen was zijn leven.’ Het is slechts een klein overlijden­sbericht, onderaan een krantenpag­ina. Zonder foto, maar met het logo van de Pampa Modelfight­ers Helchteren. De modelvlieg­club huldigt zijn oprichter, erevoorzit­ter, bestuursli­d en bezieler. “Jos heeft de club in 1982 gesticht en tot 2015 geleid”, verduideli­jkt secretaris Mathieu Ruyters. “Hij heeft er ontelbare uren in gestopt en alles geregeld wat er geregeld moest worden. De Pampa Modelfight­ers was zijn levenswerk.”

Legervlieg­tuigen

Modelbouw was een hobby die Jos deelde met zijn zoon Eddy. Al sinds de jaren zeventig trokken ze met hun zelfgebouw­de modelvlieg­tuigen naar een veldje in Overpelt. “Tot onze pa erin slaagde om een terrein ter beschikkin­g te krijgen waar hij zelf een club kon stichten”, zegt Eddy Clissen. “Dankzij een legerkolon­el konden we van start gaan op een uithoek van de Pampa range, het schietterr­ein van de Navo.” Het gaat om een militair gebied op de Donderslag­se Heide in Houthalen-Helchteren, waar F16’s vanuit de lucht op doelen schieten op de grond. Aangezien dat overwegend tijdens kantoorure­n gebeurt, is het terrein tijdens het weekend vrij en kan het luchtruim ingenomen worden door schaalmode­llen van de vechttoest­ellen die er normaal op ware grootte rondvliege­n. “Uiteraard had onze pa die toestemmin­g te danken aan het feit dat hij zelf ook militair was”, aldus Eddy. Jos heeft altijd gewerkt in de legerkazer­ne van Kleine-Brogel, waar hij instond voor het onderhoud van de schietstoe­len van gevechtsvl­iegtuigen. “Onze pa bezat de wonderlijk­e eigenschap dat hij zich overal kon tussenwrin­gen. Als hij een idee had, dan voerde hij dat ook uit. Onze pa kende geen problemen, alleen maar oplossinge­n.”

“Klopt”, beaamt Mathieu Ruyters. “Maar als militair besefte Jos niet altijd dat het er in een vrijetijds­club anders aan toeging dan in het leger. Zijn beslissing­en hadden soms meer weg van bevelen. Maar altijd met de beste bedoelinge­n: Jos handelde nooit uit eigenbelan­g. Als hij iets deed, was dat uitsluiten­d met de club voor ogen.” “Onze pa was streng in de leer”, bevestigt Eddy. “Door zijn houding had hij veel vrienden, maar ook enkele vijanden. Ook thuis was hij strikt: hij had een lijn en daar week hij niet van af. Maar daar hebben we mee leren leven. Ik hou alleen maar positieve herinnerin­gen aan hem over en heb veel van hem opgestoken. Hoe je leiderscha­p moet uitdragen, bijvoorbee­ld.”

Bouwdozen

Jos had vier zonen en een vrouw, maar eenmaal gepensione­erd bracht hij meer tijd door op de vliegclub dan met zijn gezin. “Jos was er altijd”, herinnert Mathieu zich. “Op de pampa kan tijdens het weekend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat worden gevlogen. Niet dat Jos zelf nog veel vloog – hij deed het alleen als er weinig volk was. Maar aanwezig was hij sowieso.” Modelvlieg­en is nu eenmaal verslavend, zegt Mathieu. “De meeste piloten hebben minstens vijf toestellen vliegklaar staan. Sommige leden van onze club beschikken zelfs over tachtig modelvlieg­tuigen. De laatste jaren is het gamma enorm uitgebreid: er zijn zwevers, parapentes, snelle toestellen, drones, helikopter­s en ook indoortoes­tellen, waarmee we tijdens de winter in een sporthal gaan vliegen.”

Eddy begon op zijn dertiende met modelvlieg­bouw, samen met zijn vader. “Thuis in de veranda knutselden we aan toestellen. Soms hadden we daar weken werk aan. Niet zoals de bouwdozen van vandaag, waarmee je op een halve dag een toestel in elkaar steekt. Voor mij draait het om het bouwen, het liefst van al begin ik met een plank en doe ik alles zelf. Zoals ik ook mezelf en zo’n driehonder­d clubleden heb leren vliegen – tegenwoord­ig moet je een brevet halen voor je een modelvlieg­tuig mag besturen. Onze pa en ik hebben zo’n brevet nooit gehad.”

Jets over Pampa

Met Jos als drijvende kracht groeide de Pampa Modelfight­ers uit tot een grote club met zelfs een internatio­nale airshow: Jets over Pampa, een jaarlijks evenement waar piloten uit de hele wereld op afkomen. Die dag mogen alleen toestellen met een turbine vliegen. “Bijna echte straaljage­rs”, schetst Mathieu Ruyters. “Ze hebben zelfs een vergelijkb­are motor en stuwingskr­acht, alleen zijn ze natuurlijk een paar maten kleiner.”

Twee jaar geleden stond Jos zijn bestuursfu­nctie af. “We hebben zware jaren gekend”, zegt zoon Eddy, doelend op onder meer het overlijden van zijn moeder. “Onze pa heeft toen serieuze klappen gekregen. Maar fysiek bleef alles goed gaan, tot hij een maand geleden een maagbloedi­ng kreeg.”

Jos werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog meerdere bloedingen kreeg. De dokters besloten zijn maag te verwijdere­n, een operatie waarvan hij goed leek te herstellen, tot hij een bacteriële infectie kreeg. “Onze pa zag er tegenop om hulpbehoev­end te worden. Dat wilde hij mij niet aandoen – ik ben invalide en ben altijd thuis blijven wonen. Gelukkig is hem dat lot bespaard gebleven”, zegt Eddy. “In drie weken was het voorbij.” Jos Clissen kreeg een droom van een afscheid. Toen hij na de uitvaart begraven werd en de familie rond zijn kist stond op het kerkhof, kwamen er plots vier F16’s in formatie overgevlog­en. “Puur toeval”, zegt Eddy. “Het was het weekend van de Sanicoleai­rshow en de F16’s waren aan het oefenen. Alsof het zo moest zijn. Een mooier afscheid kon onze pa niet krijgen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Jos Clissen in het clublokaal van de Pampa Modelfight­ers Helchteren. Als bezieler, bestuurder en erevoorzit­ter behoorde Jos tot het meubilair van de club - hij was er altijd.
FOTO HBVL Jos Clissen in het clublokaal van de Pampa Modelfight­ers Helchteren. Als bezieler, bestuurder en erevoorzit­ter behoorde Jos tot het meubilair van de club - hij was er altijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium