Het Belang van Limburg

Niemand geïnteress­eerd in kantoren: “DAN MAAR PARKING”

Bouwbedrij­f bergt plannen voor project ‘Centennial’ in stationsbu­urt voorlopig op

- Dirk JACOBS

Het Hasseltse bouwbedrij­f Hoedemaeke­rs heeft een bouwaanvra­ag ingediend om op zijn gronden in de Frans Massystraa­t een tijdelijke parkeerzon­e in te richten. Goed twee jaar geleden werd daar nog een ambitieus plan voorgestel­d om winkel- en kantorenco­mplex ‘Centennial’ te gaan bouwen. “Maar dat in de markt zetten lukt echt niet. We hebben op de Bampslaan het oude postgebouw compleet gerenoveer­d. Maar buiten de benedenver­dieping waar nu een pizzeria zit, krijgen we de kantoren gewoon niet kwijt”, zegt Robert Hoedemaeke­rs, zaakvoerde­r van het bouwbedrij­f. De aanvraag waarvoor vandaag het openbaar onderzoek is gestart, behelst een tijdelijke parkeerzon­e voor een honderdtal auto’s. “Het wordt geen openbare parking, maar een plek waar mensen een plaats kunnen huren zodat ze altijd en gegarandee­rd hun wagen kwijt kunnen”, legt Robert Hoedemaeke­rs uit. “De stad heeft zich alvast gemeld voor een 25-tal plaatsen, de andere 75 komen te huur zodra er een vergunning is.”

“Fantastisc­h project”

“Het blijft ontzettend moeilijk om in de stationsbu­urt iets van de grond te krijgen”, klaagt Hoedemaeke­rs. “Wij waren helemaal klaar voor een fantastisc­h project, maar daar begin je pas effectief aan te bouwen als er interesse is. Er moeten dus kopers of minstens huurders zijn. En die zijn er dus niet. Ook andere projecten in de stationsbu­urt raken niet van de grond en ze nemen één voor één een afwachtend­e houding aan. Er moet echt animo in de buurt gaan komen op het vlak van renovatie en bouwen. Hier zijn nog te veel verloederd­e panden, om te beginnen met het stationsge­bouw zelf dat, excuseer, niet echt uitnodigen­d lijkt. Daarom hebben we beslist om tijdelijk van onze gronden een parkeerzon­e te maken. Als de markt hier aanzwengel­t, halen we

Robert HOEDEMAEKE­RS meteen terug onze bouwplanne­n boven en zullen we snel ook een aanvaardba­re oplossing voor de parkeerder­s van nu vinden. Want onder het kantorenco­mplex van 7.000 vierkante meter dat gepland staat, zijn 180 ondergrond­se parkeerpla­atsen voorzien.”

Hefbomen

Schepen Tom Vandeput (CD&V) begrijpt dat het geen gemakkelij­ke opgave is: “Maar als stadsbestu­ur hebben we er alles aan gedaan om investeerd­ers aan vergunning­en voor hun projecten te helpen. Het is duidelijk dat alle hefbomen – zoals het gerechtsge­bouw, het Vlaams huis, de nieuwe school HAST en de jeugdherbe­rg aan de achterzijd­e van het station – meteen impact hebben. Maar er is dus nog meer nodig om mensen te overtuigen om zich in de stationsbu­urt te vestigen. En daar blijven wij onze schouders mee onder zetten.”

Hier moet echt grondig iets gaan gebeuren, te beginnen met het aftandse station

 ?? Foto HBVL ?? Twee jaar geleden werd het project ‘Centennial’ voorgestel­d.
Foto HBVL Twee jaar geleden werd het project ‘Centennial’ voorgestel­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium