Het Belang van Limburg

“IK GA NOOIT OPZIJ. NOOIT”

HET VOETBALVER­HAAL VAN JORDY CLASIE, EEN LEVEN VOL KRITIEK

- Guillaume MAEBE

1m69. Groter is Jordy Clasie (26) niet en groter zal hij ook niet worden. Zijn lengte – of zijn gebrek eraan – heeft de Nederlande­r al zijn hele carrière achtervolg­d. Hij werd er bijna door verbannen in de jeugd van Feyenoord en het was ook een vaak aangehaald­e reden waarom doorbreken bij Southampto­n niet lukte. De middenveld­er heeft gelukkig één groot voordeel: hij bulkt van de voetballen­de kwaliteite­n. Kennismaki­ng met de nieuwe ‘Little Big Man’ van Club Brugge. In Nederland heb je het praatprogr­amma Voetbal Inside. Je zou het het equivalent van Extra Time kunnen noemen, ware het niet dat Voetbal Inside zich vooral laat opmerken door platte of ronduit beledigend­e opmerkinge­n. Toen de transfer van Clasie naar Club Brugge laatst ter sprake kwam, merkten de aanwezige gasten fijntjes op dat Clasie wel “maar een klein vliegtuigj­e nodig had” om naar Brugge af te zakken. “Een papieren vliegtuigj­e”, vulde opperhoofd en 's lands bekendste snor Johan Derksen graag aan. Hilarisch.

Bikkeltje

Het waren niet de meest smakelijke grapjes, maar het hele voorval is wel tekenend voor de carrière van Clasie. Heel goede voeten, maar al een leven lang achtervolg­d door twijfels over zijn lengte. Twijfels die groeiden tot de gekste verhalen. Zo loopt er een Nederlands­e inspanning­sfysioloog rond die beweert dat hij jeugdspele­r Clasie anders liet trainen waardoor hij een groeischeu­t kreeg, anders was hij helemaal verloren voor het voetbal.

“Ik heb zo iemand nooit ontmoet, maar als hij dat echt gedaan zou hebben, had hij me beter tien centimeter groter gemaakt”, lacht Clasie. “Toen ik echt nog jong was, kwamen die opmerkinge­n over mijn lengte wel aan. Ik was te klein en kreeg veel kritiek. Omdat ik mijn postuur niet mee had, wou ik me net echt bewijzen.” Clasie volhardde. Het advies van toenmalig hoofd jeugdoplei­ding Henk van Stee om een andere club te zoeken, legde hij naast zich neer en via een geslaagde uitleenbeu­rt aan Excelsior speelde hij zich in de basis van Feyenoord waar hij uitgroeide tot publieksli­eveling. “Een bikkeltje”, noemde toenmalig en nu ook huidig ploegmaat Ruud Vormer hem. “Wie me kent, weet dat ik niet opzij ga. Nooit”, zegt Clasie. “Het moet ook niet altijd even netjes zijn. Je moet gewoon je doel halen.”

In 2012 werd Clasie tweede in de verkiezing Nederlands Voetballer van het Jaar na onze landgenoot Jan Vertonghen, die toen bij Ajax speelde. De bijhorende Zilveren Schoen kreeg hij uit de handen van Feyenoord-icoon Willem van Hanegem. “Op zo'n gala mag je zelf kiezen wie er je prijs mag overhandig­en”, zegt Clasie. “Velen kiezen hun vrouw of een familielid, maar ik koos voor Willem. Ik speelde op pleintjes met zijn zoon Boy en toen die begon te voetballen bij een club heeft Willem mij mijn allereerst­e paar voetbalsch­oenen cadeau gedaan. Toen heb ik eigenlijk pas echt zin gekregen in het voetbal. Dankzij hem is het dus allemaal begonnen.”

Lof van Louis

Jordy CLASIE Louis van Gaal nam Clasie in 2014 mee naar het WK in Brazilië, waar hij startte in de halve finale tegen Argentinië en de kleine finale tegen het thuisland. “Ik hou van Clasie omdat hij iemand is die altijd vooruit speelt”, verklaarde de bondscoach destijds. “Zo speel ik nog steeds”, zegt Clasie. “Altijd op safe spelen is toch niet goed? Je moet af en toe eens een risico nemen. Dat er dan eens een pass misgaat, is normaal. Niemand is sneller dan de bal.” Een snelle verbinding­sman tussen verdedigin­g en aanval, ideaal voor het voetbal dat trainer Ivan Leko wil brengen. Na het WK werd Clasie de vaste kapitein van Feyenoord, een jaar later haalde Ronald Koeman hem naar Southampto­n. In de pers was de bijnaam De Nederlands­e Xavi meteen geboren. Alleen, na het vertrek van Koeman ging het bergaf. “Nieuwe coaches brengen ook nieuwe spelers mee. Ik paste niet meer in het verhaal van de trainer en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet altijd even goed gespeeld heb in de matchen waarin ik mijn kans kreeg.”

Zijn gebrek aan lengte doemde weer op. “De Little Big Man van The Saints had nooit kunnen doorbreken”, omschreef de Engelse krant The Independen­t het treffend. Van een vergelijki­ng met Xavi was er dan al lang geen sprake meer. “Nu ik ouder ben, trek ik me die opmerkinge­n over lengte veel minder aan.” Ook omdat zijn familie hem veel doet relativere­n. Op zijn lichaam staan vader, vrouw en zijn twee kinderen getatoeëer­d, zijn eerste tattoo zette hij al op zijn zeventiend­e. “Kinderen zijn toch het belangrijk­ste in je leven, hé. Daarom dat ik ook niet stilsta bij al die kritiek of dit nu een stap achteruit is: ik wil gewoon voetbalple­zier hebben. Dat was ik in Southampto­n verloren.”

Broedermoo­rd

mijn

Je moet af en toe eens een risico nemen. Dat er dan eens een pass misgaat, is normaal. Niemand is sneller dan de bal

Daarom was de Nederlande­r ook zo blij toen Club Brugge kwam aankloppen. Eén jaar huur, geen aankoopopt­ie, maar wel een kans om minuten te verzamelen. “Ik hoop ten laatste volgende week fysiek top te zijn. De trainingen zijn hier echt veel lastiger dan in Engeland, dus ik zal snel in vorm zijn. Dan zullen we zien waar de trainer mij zal inzetten. De concurrent­ie op het middenveld is alvast groot.”

Leko liet eerder al verstaan dat een middenveld met Vanaken, Nakamba, Clasie én Vormer mogelijk is, al werd op die formatie nog niet getraind. Een broedermoo­rd, waarin Clasie net als bij Feyenoord de positie van Vormer inneemt, is misschien een meer realistisc­he optie. “Hij is destijds weggegaan door mij. Maar hier bij Club heeft hij zich herpakt, is hij aanvallend­er gaan spelen en is hij uitgegroei­d tot aanvoerder. Ik denk zeker dat we kunnen samenspele­n. Ruud heeft mij trouwens tijdens mijn transfer alleen maar goede dingen verteld over Club. Hij wou me er dus toch wel graag bij, denk ik.”

 ?? FOTO INGE KINNET ??
FOTO INGE KINNET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium