Het Belang van Limburg

“We zijn verzwakt”

PATRICK LEFEVERE voorspelt lastige opdracht voor ‘zijn’ Quick Step om titel te verlengen

- Bram VANDECAPEL­LE

Na vijf edities staat Quick Step Floors nog steeds prominent op één met drie wereldtite­ls in de ploegentij­drit. Maar een vierde zege voor de titelverde­diger wordt geen sinecure. BMC blijft de grote rivaal. Maar ook Team Sky met Froome, Sunweb met Dumoulin en LottoNL-Jumbo met Europees kampioen Campenaert­s zijn sterker dan de voorbije jaren. Dat beseft ook Lefevere. “Wij zijn verzwakt.” Met Yves Lampaert, Julien Vermote, Bob Jungels en Niki Terpstra doet Quick Step Floors het zondag met vier van de zes wereldkamp­ioenen van in Qatar. De ploeg van Patrick Lefevere hoort opnieuw bij de favorieten, maar zal het lastiger krijgen dan de andere jaren. “Tony Martin is weg, Marcel Kittel had de topvorm niet te pakken en de jonge Duitser Maximilian Schachmann was er ook altijd bij geweest, mocht zijn hiel niet verbrijzel­d zijn na een val in de Ronde van Polen.” Het viertal van Qatar wordt aangevuld met Philippe Gilbert en Jack Bauer. “Ik maak mij sterk dat we opnieuw een sterke ploeg hebben”, zegt Lefevere. Toch tempert hij de verwachtin­gen. “Ik wil op voorhand geen afbreuk doen aan mijn jongens, maar het wordt lastig. We zijn wat verzwakt. Op papier zijn Sky en BMC misschien wel sterker.” De Britten zijn ook voor José De Cauwer torenhoog favoriet. “Dit parcours is anders dan de voorbije jaren. Er liggen twee klimmetjes, als je dan kan aanzetten met Froome, Moscon, Kwiatkowsk­i en Thomas... Tja, ik verwacht dat Sky de rest zal vermorzele­n op de stroken bergop.”

Iets waar Lefevere graag vraagteken­s bij plaatst. “In Valkenburg, Ponferrada en Firenze lag er ook een helling op het parcours. Er wordt veel gepraat over Team Sky, maar vorig jaar reden ze ook met Kwiatkowsk­i, Thomas en Kiryienka en werden ze vierde op bijna een minuut. Denk je dat Froome in zijn eentje alles gaat veranderen? In een ploegentij­drit gaat het niet om de individuel­e sterke tijdrijder­s, maar om de cohesie tussen de zes.”

Klop van de hamer

Team Sky haalde nog maar één keer het podium van het WK. De Britten zijn zich bewust van dat karige palmares en hebben er nu wel echt naar toegewerkt. Toen we vorige week in de Ronde van Groot-Brittannië waren, vertrouwde de persverant­woordelijk­e ons toe dat Froome na zijn Vuelta-zege eerder de ploegentij­drit zou rijden dan de individuel­e tijdrit. Qua belang onderstrep­en kan dat tellen. Kwiatkowsk­i laat ook zijn kansen op een medaille in de tijdrit vallen en rijdt wel de ploegentij­drit. De Cauwer verwacht een open strijd. “Het is niet alleen Sky, BMC en Quick Step. Ook Katusha-Alpecin, LottoNL-Jumbo, Sunweb en Movistar komen met flink wat power aan de start. En met Orica-Scott ben je nooit klaar. Met het zware parcours verwacht ik zelfs enkele verrassing­en. Ploegen die te snel beginnen, zouden in de hellende slotfase wel eens een klop van de hamer kunnen krijgen. Van alle edities wordt dit de mooiste en spannendst­e.”

Het zestal van de belangrijk­ste kanshebber­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium