Het Belang van Limburg

“Sport is in België achteruit geboerd”

Roel Paulissen (41) pakt tien jaar na laatste titel weer goud op BK

- Freddy VAES

Roel Paulissen (41) is vorig weekend voor de tiende keer in zijn carrière nationaal mountainbi­kekampioen marathon bij de eliten geworden. Voor de naar Italië uitgeweken Zonhovenaa­r was het precies tien jaar geleden dat hij zijn laatste titel pakte. “De mountainbi­kesport in België is achteruit geboerd”, zegt Paulissen, die op het BK in Bouillon de beste was na een race van liefst 160km en 4.200 hoogtemete­rs. “Als je de titels in de jeugdcateg­orieën meerekent, zijn het er uiteraard meer. Maar tien elitentite­ls is toch een mooi rond getal”, glundert Paulissen.

“En er zijn nog twee redenen waarom deze gouden medaille echt wel speciaal is voor mij. Eén: mijn vorige titel was precies tien jaar geleden. En twee: dit was de eerste keer dat mijn petekind Yoren erbij was. Hij wil graag in mijn voetsporen treden. Dit was na het WK in Duitsland (waar Paulissen vijftiende werd, na lang deel uit gemaakt te hebben van een elitengroe­pje met onder meer Mathieu Van der Poel nvdr) pas de tweede keer dat Yoren me aan het werk zag. Als je dan ziet hoe die jongen geniet van het feit dat zijn peter kampioen wordt, doet dat bijzonder veel deugd.”

Het was al lang geleden dat Paulissen nog eens aan de slag was in België. “Ik heb nu meer dan mijn bezigheden in Zuid-Tirol, waar ik een fietsenzaa­k uitbaat en ook samen met mijn vrouw woningen verhuur en een B&B uitbaat. Tijdens de zomerperio­de is het voor mij dan ook niet mogelijk om naar België te komen om aan wedstrijde­n

Roel PAULISSEN deel te nemen. In Italië doe ik dat uiteraard wel. En uiteraard moet je daarvoor trainen. In tegenstell­ing tot vroeger - toen ik prof was - moet het nu vóór en na. Zo ben ik vaak ’s morgens al heel vroeg op pad. Maar zolang ik het graag doe, blijf ik het doen. Hoe lang dat nog is? Geen idee.” Omdat het BK marathon dit jaar naar het najaar werd verschoven, kon Paulissen toch nog eens deelnemen.

“De marathon van Bouillon is een traditie en altijd 160km lang. Dat is extreem en vraagt een speciale voorbereid­ing. Normaal is een marathon om en bij de 100km. Maar in Bouillon wilden ze niet van hun traditie afwijken. Met als gevolg dat we, mede door de slechte weersomsta­ndigheden - die het parcours in een modderpoel hadden herschapen - meer dan 8 uren op de fiets zaten. Zelf heb ik het ook liever wat korter. Dan wordt er onderweg meer gekoerst. Nu was het constant afwachten, sparen en langzaam dood gaan.” “Weet je, het was lang geleden dat ik hier nog eens was. Maar de mountainbi­kesport is in België ferm achteruit geboerd. Zo was de publieke belangstel­ling mager. En de persbelang­stelling ook. Weet je dat er deze week in Italië meer over mijn titel is verschenen dan in de Belgische pers?”

Wereldkamp­ioen

“Ik begrijp dat ook wel. De prestaties van de Belgische top op wereldvlak is minder. Men is al tevreden met een plaats in de top 50. Wij haalden destijds podiumplaa­tsen in wereldbeke­rs en op WK’s. Ik werd in 2008 en 2009 wereldkamp­ioen mountainbi­ke, behaalde een vierde plaats op de Olympische spelen in Athene. Dan kom je automatisc­h in de aandacht.”

Ik baat nu in Zuid-Tirol een fietsenzaa­k uit en run samen met mijn vrouw een B&B

 ??  ??
 ?? Foto FV ?? Roel Paulissen pronkt met zijn gouden medaille én petekind Yoren Vanhoudt: “Hij wil in mijn voetsporen treden.”
Foto FV Roel Paulissen pronkt met zijn gouden medaille én petekind Yoren Vanhoudt: “Hij wil in mijn voetsporen treden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium