Het Belang van Limburg

“Durf weer meer risico in spel te leggen”

FRITS HERMANS is opnieuw basketter na schedelbre­uk

- Guy VOLDERS

2 juni 2016. Een dag die Frits Hermans (19) nooit zal vergeten. Bij een val met de fiets loopt hij een zware schedelbre­uk op. Tien operaties en een lange revalidati­e later is Hermans opnieuw basketter. Vorige week trok hij samen met maatje Daan Haling Sint-Truiden nog over de streep in de derby tegen Optima. Toch weerklonk er afgelopen zaterdag niet alleen applaus vanop de tribunes. Op zeker ogenblik werd het plots zelfs muisstil in de zaal en hield menig supporter zijn hart vast. “In het tweede kwart ging ik mijn kans naar de ring”, blikt de Truiense spelmaker terug. “Ik werd door een tegenstand­er gehinderd en kwam daarna redelijk hard in aanraking met de grond. De coach, mijn ouders en ook ikzelf waren eventjes geschrokke­n. Gelukkig viel het allemaal mee en kon ik tijdens de tweede helft mijn steentje nog bijdragen. Ik durf hoe langer hoe meer risico in mijn spel te leggen.”

Therapieën

Hermans komt van heel ver terug. Zijn dagen waren lange tijd gevuld met allerlei therapieën: ergotherap­ie, logopedie, kine... Op 7 februari werd een laatste stuk schedel teruggepla­atst en was zijn laatste zware operatie achter de rug. “Op 23 maart kreeg ik te horen dat ik opnieuw mocht sporten, basketten. Een enorme opluchting, want lang stilzitten is echt niet aan mij besteed. Tot de zomer heb ik hard gewerkt met de kine om de verloren spiermassa 24 kilo! - terug te krijgen.”

Gezonde rivaliteit

Vorig seizoen kwam Hermans niet meer in actie in de competitie. Intussen is hij helemaal terug. “Je hoort mij momenteel dan ook niet klagen”, glimlacht Hermans.

Na Optima vorige week staat hem zaterdag een nieuwe derby te wachten, eentje tegen zijn exclub Hasselt. “Met Daan Haling en coach Bart Bormans (allebei ook ex-Hasselt, nvdr) moeten we in staat zijn een goed seizoen te draaien”, aldus Hermans. “Dat er opnieuw een derby op het programma staat, roept een dubbel gevoel op. Ik vind het aangenamer om tegen ploegen te spelen die we minder goed kennen. Al vormt Hasselt als ex-ploeg daarop een uitzonderi­ng, omdat ik bijna iedereen nog ken van vroeger. Al is het contact een beetje verwaterd. Maar er heerst nog altijd een gezonde rivaliteit tussen SintTruide­n en Hasselt. Ik kijk dan ook enorm uit naar zaterdag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium