Het Belang van Limburg

Provincie doet bod op oude spoorwegbe­dding

“Kans om fruitspoor te kopen mag niet verloren gaan”

- Mireille MAES

De provincie heeft een bod uitgebrach­t op een deel van de oude spoorwegbe­dding tussen Tongeren en Sint-Truiden. De NMBS gooide de gronden anderhalf jaar geleden op de markt. Toen een privéperso­on een bod deed, gingen bij het provincieb­estuur alarmbelle­n rinkelen. “Het fruitspoor is te belangrijk voor de ontwikkeli­ng van de regio om het in privéhande­n te laten belanden”, zegt gedeputeer­de Inge Moors. Hoeveel de provincie heeft geboden, is niet bekendgema­akt. Onder meer gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a) en Natuurpunt Borgloon - beheerder van een deel van de gronden - bonden in het voorjaar van 2016 de kat de bel aan toen bekend werd dat de spoorwegbe­dding in de etalage stond. Die eerste vond het ongehoord dat de provincie - sinds jaar en dag huurder van de gronden - bij de verkoop van de gronden niet het voorkoopre­cht kreeg. “Eigenlijk wisten we pas dat de gronden te koop stonden, toen Natuurpunt de mededeling kreeg dat er een bod was. De bedding is zeer belangrijk voor Haspengouw. Voor een deel kan het geïntegree­rd worden in het fietsroute­netwerk. En in een ander deel - beheerd door Natuurpunt - groeien een aantal zeer zeldzame planten zoals de bosanemoon, wilde marjolein en muskuskrui­d. Zoiets moet je als overheid in handen houden om allerlei redenen dus. Maar vooral, de bedding is ooit met overheidsg­eld, geld van alle burgers dus, betaald. Het nu in privéhande­n geven, zou jammer zijn”, aldus Vandenhove.

Fietsostra­de

En met die boodschap waren de andere leden van het provincieb­estuur het duidelijk eens. In juni werd tijdens een geheime zitting besloten een bod uit te brengen. Dat bod werd naar de NMBS gestuurd. “De kans om de gronden te verwerven, moesten we grijpen”, zegt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V). “Daarvoor is de lange strook tussen Tongeren en Sint-Truiden te belangrijk. Het fruitspoor kan voor Haspengouw een hefboom zijn. Het fietsroute­netwerk, de fietsostra­de, de natuur, enzovoort. Voor het toerisme in de kleinere dorpskerne­n langs het traject is de bedding van fundamente­el belang.”

Of de provincie uiteindeli­jk ook aan het langste eind trekt, zal de NMBS-leiding moeten beslissen. Federaal volksverte­genwoordig­er Wouter Raskin (N-VA) uit Bilzen vroeg onlangs nog aan François Bellot (MR), minister van Mobiliteit, hoever het stond in dit dossier. “De minister liet toen weten dat de NMBS de gronden maximaal wil valorisere­n. Maar of dat betekent dat de hoogste bieder de gronden ook effectief in eigendom krijgt, staat zeker niet vast. De NMBS mag altijd nog kiezen aan wie ze het verkoopt. De offerte van de kandidaat-koper met het hoogste bod is niet bindend voor de NMBS”, weet Raskin. Inge Moors liet gisteravon­d nog weten dat ze dit dossier van zeer dichtbij zal opvolgen.

 ??  ??
 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? Luk Robijns van Natuurpunt Borgloon kreeg vorig jaar te horen dat er een koper was voor het fruitspoor. “Eigenlijk wisten we toen pas dat de gronden te koop stonden”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove.
Foto JOZEF CROUGHS Luk Robijns van Natuurpunt Borgloon kreeg vorig jaar te horen dat er een koper was voor het fruitspoor. “Eigenlijk wisten we toen pas dat de gronden te koop stonden”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium