Het Belang van Limburg

Klimaatbom­en in alle gemeenten

Limburg maakt zich klaar voor gevolgen klimaatver­andering

- Guy THUWIS

De klimaatver­andering is bezig. We moeten ons nu aanpassen om later nog meer schade te voorkomen. Dat is de boodschap van het provincieb­estuur komende maandag op de tweede Limburgse klimaattop. ‘Ruimte voor bomen’, is een van de vele projecten die passen in het nieuwe ‘adaptatieb­eleid’. Met de aanplant van klimaatbom­en wil men verkoeling brengen in de centra. Voor alle duidelijkh­eid: Limburg blijft inzetten op een klimaatbel­eid. De provincie wil de doelen halen die Europa vooropstel­t en uiterlijk in 2050 klimaatneu­traal zijn. Tegen 2020 moet de CO2uitstoo­t met 30% dalen en tegen 2030 met minimaal 40%.

Het blijven zeer ambitieuze doelstelli­ngen als je bedenkt de in de periode 2011-2015 de CO2-uitstoot in alle Limburgse gemeenten samen met amper 1% gedaald is. “We zijn er ons bewust van, maar we moeten die doelstelli­ngen aanhouden. Limburg is er als eerste provincie mee begonnen en we willen onze voorsprong behouden”, vindt milieugede­puteerde Ludwig Vandenhove (sp.a). “Tegelijk gaat het niet meer alleen om het beperken van de klimaatver­andering, maar ook om het leren leven met de gevolgen ervan. Deze adaptatiep­olitiek staat ingeschrev­en in de nieuwe convenante­n die de burgemeest­ers volgend jaar zullen onderteken­en.”

Kwetsbaarh­eidskaart

De effecten van de klimaatver­andering zijn nu al bewezen. Zo ligt de gemiddelde temperatuu­r in Ukkel 2,4 graden hoger dan in de pre-industriël­e periode. Het aantal tropische dagen is statistisc­h aantoonbaa­r gestegen sinds 1968. In tegenstell­ing tot wat men vroeger dacht, verloopt de klimaatver­andering niet geleidelij­k maar abrupt. Om te zorgen dat we niet oververhit geraken of natte voeten krijgen, onderschri­jft ook de provincie het adaptatieb­eleid dat zich in een handvol strategieë­n laat vatten: ontharden van de bodem, bebossen, ventileren van centra, warmteopna­me beperken en ruimte voor water. De Vlaamse overheid werkt aan een kwetsbaarh­eidkaart die moet aanduiden welke plaatsen het meest gevoelig zijn voor overstromi­ngen of hittegolve­n. Eind volgend jaar moet de kaart klaar zijn, maar de lokale besturen blijven intussen niet stilzitten.

Speelplaat­sen

“De meeste ingrepen hebben we gedaan in ons waterbelei­d”, zegt Vandenhove. “Wachtbekke­ns aanleggen of beken weer kromtrekke­n om het water meer ruimte te geven. Met onze bosgroepen zetten we in op het onderhoud van bossen zodat de bomen meer CO2 kunnen opvangen. Binnenkort gaan op de provincier­aad ook een nieuw reglement brengen voor groene speelplaat­sen. Scholen die hun speelplaat­sen willen vergroenen, kunnen voortaan rekenen op een subsidie.”

Bomen

De provincie ondersteun­t ook het project ‘Ruimte voor bomen’ van het Centrum voor Duurzaam Groen. “Het is de bedoeling dat elke Limburgse gemeente een of meer locaties aanduidt waar men klimaatbom­en kan planten. Over die locaties moet goed nagedacht worden om te voorkomen dat die bomen over twintig jaar hinderlijk zijn en weer moeten gekapt worden”, zegt Vandenhove. Het is niet de bedoeling om bestaande bomen te vervangen of om in natuurgebi­ed aanplantin­gen te doen. Het moet gaan om bomen in een woon- werk- of leefomgevi­ng die een positieve invloed hebben op het klimaat. Bomen zorgen voor zuivere lucht, nemen CO2 op en zorgen voor aangenamer­e temperatur­en in verstedeli­jkt gebied. Voor het eerste projectjaa­r trekt men een budget uit van 176.000 euro, goed voor 1.500 bomen.

 ?? FOTO HBVL ?? Scholen die hun speelplaat­sen willen vergroenen, kunnen voortaan rekenen op een subsidie.
FOTO HBVL Scholen die hun speelplaat­sen willen vergroenen, kunnen voortaan rekenen op een subsidie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium