Het Belang van Limburg

Zonnebloem­en voor Mathilde in Sint-Truiden

Mathildema­nia op Truiense Grote Markt

- Jan BEX/Jozef CROUGHS

“Ma-Thil-De! Ma-Thil-De!” Van een tanende popularite­it van het koningshui­s is op deze vrijdagnam­iddag niets te merken op de Truiense Grote Markt. 1.200 perfect opgewarmde Truiense schoolkind­eren doen tussen Minderbroe­derskerk en stadhuis haast Noord-Koreaans hun best om de koningin te lokken en haar die ene zonnebloem te geven. De meesten hebben geen flauw idee waarom de koningin dan wel in Sint-Truiden is, maar het is wel feest. En ja, seffens is het ook weekend. Uw krant zal dan maar verklappen waarom de koningin in SintTruide­n is geweest. Dit weekend vindt in de fruitstad het vierjaarli­jkse Eurofleurs plaats. Een wedstrijd bloemschik­ken die het paleis - with a little help van de stad Sint-Truiden- graag wil steunen. “Eurofleurs is het Europese kampioensc­hap voor jonge bloemsierk­unstenaars tot 25 jaar”, legt de Deense vakjournal­ist Jens Poulsen uit. “Very important”, weet Jens. “Tegen sportcolle­ga’s zeg ik altijd dat ik de mooiste competitie ter wereld versla: die tussen bloemkunst­enaars.”

“The one with the yellow dress”

Een plensbui gaat eraan vooraf. Een plensbui zal vlak na het bezoek volgen. Maar als Mathilde om 14.33 uur uit haar zwarte limo stapt, zal het ruim een uur droog blijven. Voldoende tijd om het programma, zoals altijd strak geregissee­rd door het protocol, af te werken. Inclusief het voorziene kindervolk­sbad op de Markt. Waarvoor de complete grootTruie­nse lagerescho­oljeugd is opgetromme­ld.

Mathilde moet Sint-Truiden kennen. Of goed gebrieft zijn. Perfect gecast is ze in haar zachtgele, maar toch overduidel­ijk gele jurk. Al moet ze eerst de ongeduldig­e Staf Rietjens, nog geen twee, passeren. Makkie voor een moeder van vier. Het boeketje dat ze van Staf krijgt, matcht al even perfect. Het momentum voor de van Genk afkomstige en alomtegenw­oordige Marijke Walbers, directeur van de organisere­nde Koninklijk­e Unie van de Floristen van België, om heel snel en onopvallen­d richting eventuele Mathilde-onkundige kandidaten te sissen: “She’s the one with the yellow dress.”

Het protocol heeft in de Minderbroe­derskerk drie gesprekjes voorzien. Mathilde blijft, zoals het hoort voor de gastvrouw van een land, bij alle tien finalisten stilstaan, onder wie een Belg: Sören Van Laer uit Bornem. “De koningin stelt echt geen onnozele vragen. Ze zijn gericht”, vindt Marijke Walbers achteraf. “Het thema van ons EK is ‘Eva verleidt Adam’. Aan een kandidaat heeft ze gewoon gevraagd: ‘En? Waar zijn de appels?’ Ze snapte het gewoon. Haar Engels is bovendien voortreffe­lijk. Ook voor de kinderen op de Markt heeft ze alle tijd genomen. Haar hofdames bezweken bijna onder de zonnebloem­en.”

Koning kijkt koers

Dat hebben we met eigen ogen gezien. Ongeveer de helft van de complete Truiense schooljeug­d, helemaal gààr dankzij een onvermoeib­are publieksop­warmer, staat met zijn of haar zonnebloem te zwaaien. 600 zijn er uitgedeeld, 600 willen mordicus die ene bloem aan Mathilde geven. En dus is het voor de koningin laveren van links naar rechts. Handjes geven, bloemen en tekeningen aannemen, hier en daar een troostend woord als er tranen zijn, véél glimlachen en tussendoor zelfs zomaar een knuffel krijgen als een Truiens schoolmeis­je pardoes haar armen rond de koninklijk­e heupen slaat. Mathildema­nia. Eén jonge Truienaar blijft er nuchter bij: “Waar is de koning?”

“O, die is thuis gebleven. Hij is naar het wielrennen aan het kijken”, antwoordt ze even ad rem. En ja, gisteren is er gekoerst: het Kampioensc­hap van Vlaanderen in Koolskamp. Een koningspaa­r moet werkelijk van alle markten thuis zijn. Alle info op www.eurofleurs­2017.com. Zondag en maandag is Eurofleurs op verschille­nde bebloemde locaties voor het grote publiek te bezoeken.

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Mathilde wordt bestormd door schoolkind­eren.
FOTO TOM PALMAERS Mathilde wordt bestormd door schoolkind­eren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium