Het Belang van Limburg

“BIJ ONS GAAT HET OM KWALITEIT”

GREGA PRODUCEERT GEDROOGDE EN GEKOOKTE HAM IN EIGEN LAND

-

Een lekkere ham hoef je niet per se in het buitenland te zoeken. Dat bewijst hamproduce­nt Grega uit Buggenhout, die een schat van ervaring heeft met het fijnste stukje varkensvle­es.

In België zijn er nog maar een viertal bedrijven die zelf gedroogde hammen produceren. Eén van de grootste is Grega. Gaston Van den Berghe, zoon van een beenhouwer, begon in

1960 met hespen te zouten. Het bedrijf groeide van 250 hammen in het eerste jaar naar een stock van meer dan 80.000 vandaag. Gaston tekent nog altijd elke dag om 7 uur ’s ochtends present, maar zijn zoon Luc heeft de leiding van het bedrijf enkele jaren geleden overgenome­n. Particulie­ren kunnen bij Grega terecht in de Maalderijs­traat in Buggenhout, dat precies tussen Gent, Antwerpen en Brussel ligt. Maar je vindt de gedroogde en gekookte hammen ook elders. “Wij leveren aan grossiers en die verspreide­n onze producten naar tal van beenhouwer­s en delicatess­enzaken. Je vindt onze ham ook exclusief in de supermarkt­en van Delhaize, een 800tal winkels. Daar houden we ook geregeld degustatie­s, waarop we heel positieve reacties krijgen”, legt Gaston Van den Berghe uit.

LANG RIJPEN

Grega gebruikt alleen Belgische hammen voor een

lage ecologisch­e voetafdruk en bereidt zowel gekookte als gedroogde ham. Die laatste soort is de populairst­e bij Grega en bestaat in verschille­nde varianten. “Hoe langer de ham kan drogen, hoe beter. Onze Breughelha­m rijpt meer dan 9 maanden, de Superano meer dan 15 maanden, de Nec Plus Ultra meer dan 18 maanden en de Pata Grega zelfs meer dan 24 maanden. Eigenlijk moet de ham toch zeker 15 maanden drogen om dat fijne aroma te krijgen. Je ruikt en proeft het verschil”, zegt Gaston. “Bovendien gebruiken we geen bewaarmidd­elen, maar alleen zeezout

uit Sardinië.”

Ook aan de gekookte ham besteedt Grega veel zorg. “Bij ons gaat het om kwaliteit en we pekelen heel weinig. Onze gekookte ham is een week na de aankoop nog goed.”

OP VOORHAND OPENEN

Tot slot heeft Gaston nog enkele tips voor de beste smaak. “Bewaar ham die vacuüm verpakt is niet boven de 4 graden Celsius in de koelkast. Veel mensen vergeten dat en zetten hun koelkast op 7 graden. Is de ham in de winkel afgesneden, dan hoeft ze niet in de koelkast en kun je ze ook twee of drie dagen in de keukenkast bewaren. Ham smaakt veel beter wanneer ze een temperatuu­r van ongeveer 20 graden haalt. Daarom moet je de verpakking minstens 15 minuten op voorhand openmaken, zodat de ham op kamertempe­ratuur komt. Hoe warmer, hoe beter ze smaakt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LIKE US ON FACEBOOK
LIKE US ON FACEBOOK
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium