Het Belang van Limburg

De vier jaargetijd­en

- Door Yves Lambrix

‘De vier jaargetijd­en’ behoort ongetwijfe­ld tot de populairst­e werken uit de klassieke muziek. Drie eeuwen nadat Antonio Vivaldi deze vioolconce­rten componeerd­e, waagt de regering-Michel zich aan een eigen interpreta­tie van deze concerto’s.

Op 27 juli stelde de regering-Michel vol trots haar Zomerakkoo­rd voor. Inzake pensioenen werd toen afgesproke­n dat 50-plussers die langer dan een jaar werkloos zijn, niet langer pensioen opbouwen op basis van hun laatste loon, maar op basis van een minimumrec­ht. Daardoor zouden ze op het einde van de rit tot 140 euro pensioen per maand moeten inleveren. Dat is ingrijpend. Helaas zijn ingrijpend­e maatregele­n nodig om het pensioensc­hip drijvend te houden. Dat komt ervan als structuree­l onderhoud decenniala­ng uitblijft. Alle partijen hebben hier schuld aan, ook oppositiep­artij sp.a. Maar ere wie ere toekomt. Zonder de alarmkrete­n van sp.a-voorzitter John Crombez was de verlaging van de pensioenre­chten voor 50plussers geruisloos gepasseerd. In de plaats daarvan wierpen de vier regeringsp­artijen zich op heftige discussies, verwarrend­e communicat­ie en het aan boord houden van de eigen achterban. Tot premier Michel vrijdag, bij de toelichtin­g van het Herfstakko­ord, luidop zei dat zijn regering voorlopig niets verandert aan de manier waarop het pensioen voor oudere werklozen wordt berekend. De dirigent vroeg ook om “geen angst te zaaien” bij de publieke opinie. Dat was buiten de muitende N-VA gerekend. Terwijl Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en CD&V-vicepremie­r Kris Peeters bleven herhalen dat er niets verandert, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de pensioenen onbetaalba­ar worden als er niets verandert. Zonder voldoende activering van werkloze 50-plussers zal het dossier binnenkort opnieuw op de regeringst­afel komen, voegde zijn vicepremie­r Jan Jambon daar fijntjes aan toe. Strategisc­he communicat­ie, het lijkt wel of enkel de N-VA daar een patent op heeft. Hoe onpopulair de boodschap ook klinkt, als enige krijgt die partij zich als dé echte hervorming­spartij verkocht. Zij durft onpopulair­e maatregele­n verdedigen terwijl de traditione­le partijen blijven doorspelen terwijl het schip aan het zinken is. Dat u en ik niet weten welke koers deze regering met het pensioendo­ssier wil varen, zal de dames en heren op het bovendek worst wezen. Dat sommigen onder hen niet vatten waarom er zoveel ophef ontstaat over “amper 140 euro per maand” bewijst dit. Begrijpeli­jk als je op het einde van de rit een netto pensioen van ruim 4.000 euro per maand opstrijkt. Hopen dus dat de violen wel op mekaar zijn afgestemd als deze regering binnenkort haar Winterakko­ord presenteer­t.

Strategisc­he communicat­ie, het lijkt wel of enkel de N-VA daar een patent op heeft. Hoe onpopulair de boodschap ook klinkt, als enige krijgt die partij zich als dé echte hervorming­spartij verkocht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium