Het Belang van Limburg

Pensioenen blijven beroeren

Werkloze 50-plussers houden nu nog wel hun pensioenre­chten, maar straks misschien niet meer

- Liliana CASAGRANDE

Het pensioendo­ssier blijft de federale regering verdelen, dat is gisteren nog maar eens duidelijk geworden. CD&V leest hetzelfde akkoord anders dan N-VA. Voor minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is het heel duidelijk: de pensioenop­bouw voor werkloze 50-plussers blijft zoals die is. Maar voor Jan Jambon (N-VA) is er gewoon beslist om niet te beslissen en komt het dossier straks opnieuw op tafel. Waar is iedereen het over eens? Dat er over die pensioenop­bouw voor 50-plussers advies wordt ingewonnen bij de sociale partners en dat er met de deelstaten overlegd wordt over hoe je die groep weer aan het werk krijgt. Al wie jonger is dan 50 jaar zal na één jaar werklooshe­id terugvalle­n op de minimale pensioenop­bouw. Nu is dat voor de 50-minners doorgaans pas na drie jaar. Waar kibbelen ze dan over? Of die huidige uitzonderi­ng voor 50plussers wel blijft bestaan, want die voorziet dat je pensioenop­bouw gebaseerd blijft op je laatste loon. Dat verschil kan later oplopen tot zo’n 180 euro pensioenve­rlies per maand. N-VA vindt namelijk dat er een verschil moet zijn in pensioenop­bouw tussen wie wel werkt en wie niet werkt. De partij wil af van allerlei uitzonderi­ngen. Kris Peeters is anders zeer duidelijk: “Het staat elke partij vrij om zaken weer op de regeringst­afel te leggen. Maar om iets te wijzigen, moeten er wel vier partijen akkoord gaan.” Peeters benadrukte dat het voor 50-plussers die werkloos worden, ontzettend moeilijk is om ander werk te vinden en dat activering­smaatregel­en daarom belangrijk zijn. Volgens een studie van het Steunpunt Werk, waarop Peeters zich baseert, geraakt amper 3,8 procent van de 50-plussers opnieuw aan de slag.

Maar over de manier waarop dit gemeten wordt, bestaat dan weer discussie. Momenteel zijn er in Vlaanderen maar liefst 43.000 50plussers langer dan een jaar werkloos, in Limburg gaat het om 6.400 mensen.

De Wever

Het is in elk geval duidelijk dat niet alle regeringsp­artijen doorhadden wat de impact nu precies zou kunnen zijn. Ook de felle reacties hadden ze niet ingeschat en de bocht van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in ‘De Zevende Dag’ al helemaal niet. Ineens was die partij dus tegen het afschaffen van de uitzonderi­ng voor vijftigplu­ssers. Dit heeft de sfeer in de regering die bij de voorstelli­ng van het zomerakkoo­rd voor het eerst sinds lang goed leek, opnieuw verpest. Ook dat was gisteren zeer duidelijk. De discussie startte eigenlijk al donderdaga­vond. De premier had nog maar net gecommunic­eerd dat er een akkoord was of N-VAbronnen begonnen dit zeer sterk te nuanceren. De details zouden pas vrijdag bekendgema­akt worden. Dat betekende dat elke partij intussen aan het spinnen sloeg. “Het enige akkoord dat er is, is dat het uitgesteld is”, klonk het in N-VA-kringen. Bart De Wever herhaalde vrijdagoch­tend op Radio 1 nog eens dat hij wel een wijziging wil, omdat het systeem anders onbetaalba­ar is. “Wie beweert dat je niets moet hervormen en alles behouden kan blijven, vertelt de waarheid niet”, aldus De Wever.

Hij viseert ook de huidige langdurige werkloze 50-plussers niet, maar wel de ‘nieuwe instromers’. Een half uur later kreeg hij al lik op stuk van Kris Peeters. “De Wever was niet bij die onderhande­lingen.”

Geld

Minister van Pensioenen Bacquelain­e (MR) hield het gisteren bij een technische uitleg. Waar hij nu die 20 miljoen euro moet halen die de maatregel zou opleveren, zei hij niet. “Over bedragen communicer­en we niet”, klonk het nog maar eens. Blijkbaar is er discussie met minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) over wie nu welke besparinge­n voor zich mag opeisen. De Block voorziet namelijk ook in zachte landingsba­nen, waarbij 60-plussers met een zwaar beroep vier vijfde mogen gaan werken, dat levert 64 miljoen op aan uitgespaar­de uitkeringe­n en pensioenen. Voor die ene dag krijgen ze een premie van de werkgever waarop geen sociale lasten moeten worden betaald. Volgens de FOD Sociale Zekerheid zouden tussen de 23.000 en 28.000 mensen van het systeem gebruik kunnen maken. Uiteindeli­jk moest premier Michel zelf nog eens duidelijk maken dat de bestaande regeling blijft. “Maar het is mogelijk dat we in het kader van activering­smaatregel­en nog maatregele­n rond pensioenen nemen. Ik vraag ook om geen angst te zaaien bij de publieke opinie.”

Pensioen met punten

Vrijdag kwam ook het Nationaal Pensioenco­mité, het overlegorg­aan tussen vakbonden, werkgevers en overheid, samen om het pensioen met punten te bespreken. “Met het systeem dat nu op tafel ligt, weet een werknemer maar twee jaar op voorhand of hij op pensioen kan, en één jaar op voorhand hoeveel pensioen hij zal krijgen”, zegt Rudy De Leeuw (ABVV). Daarom hebben ze gisteren actie gevoerd in Brussel. “Die actie heeft er alvast voor gezorgd dat we weinig overlegd hebben”, zegt Luc Hamelinck van ACV. “De ambitie van Bacquelain­e is om deze legislatuu­r met een nieuw systeem voor pensioenbe­rekening te komen dat ingaat voor wie na 2030 met pensioen gaat. Ook factoren waar je geen vat op hebt zoals economisch­e groei en het aantal ouderen zullen daar mogelijk in zitten en dat maakt dat er veel simulaties zullen moeten gebeuren.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De socialisti­sche vakbond ABVV protesteer­de gisteren in de straten van Brussel tegen het pensioen met punten.
Foto PHOTO NEWS De socialisti­sche vakbond ABVV protesteer­de gisteren in de straten van Brussel tegen het pensioen met punten.
 ?? Foto BELGA ?? Volgens Peeters (l.) blijven de pensioenen van werkloze 50-plussers zoals ze zijn, Jambon (r.) oordeelde dat het dossier op de lange baan was geschoven. Premier Michel verduideli­jkte uiteindeli­jk dat er niets verandert.
Foto BELGA Volgens Peeters (l.) blijven de pensioenen van werkloze 50-plussers zoals ze zijn, Jambon (r.) oordeelde dat het dossier op de lange baan was geschoven. Premier Michel verduideli­jkte uiteindeli­jk dat er niets verandert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium